Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 december 2009

Bemiddeling verplaatsing woonschepen Isselt afgerond

Voor de woonschepen aan de Neonweg, De Schans en de Insteekhaven is een oplossing op hoofdlijnen gevonden. Sinds 2008 is door een bemiddelaar in overleg met bewoners en bedrijven naar een oplossing gezocht voor een verhuizing van de schepen. De schepen liggen te dicht bij de industrie, wat volgens de huidige veiligheids, gezondheids- en geluidsnormen niet meer kan.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 15 december ingestemd met het bemiddelingsvoorstel, dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De meeste eigenaren hebben ingestemd met het compromisvoorstel, dat na uitvoerig overleg is opgesteld. Diverse eigenaren wordt een nieuwe plek aan de Havenweg en De Schans geboden en ontvangen daarvoor een financiële vergoeding. Een aantal eigenaren wordt uitgekocht. In de toekomst zijn ook ligplaatsen aan De Laak (Vathorst) beschikbaar.

Met de bewoners zijn afspraken gemaakt over de prijzen voor de nieuwe ligplaatsen, verhuisvergoedingen en over de inhoud van de huurcontracten. Bij de nieuwe ligplaatsen gaat de gemeente tuinen met bergingen aanleggen en komen diverse aansluitingen op nutsvoorzieningen (riolering, water, elektra en gas). Aan de Havenweg plaatst de gemeente een geluidsscherm om de bewoners zo goed mogelijk te beschermen tegen het geluid van de bedrijven. De totale kosten bedragen bijna 1,9 miljoen euro, de opbrengsten bedragen ruim een miljoen euro. Voor het tekort is een dekking gevonden.

Wethouder Ruud Luchtenveld: "Ik ben verheugd dat er nu voor deze zeer ingewikkelde opgave een oplossing ligt. Het geduld van de eigenaren van de woonschepen is de laatste jaren behoorlijk op de proef gesteld. Ik ben blij dat de eigenaren én de bedrijven ondanks alle tegenslag zo betrokken zijn gebleven."

Noot voor de redactie,