Eindejaarsfeesten - Flesje uit - goed sorteren!

16/12/2009 11:08

FEBEM-FEGE

De glasrecuperanten vragen aandacht voor een goede sortering van het glasafval. Hoe beter burgers en bedrijven al aan de bron sorteren, hoe meer glas er kan gerecycleerd worden. En hiermee sparen we flink wat grondstoffen uit en vermijden we heel wat CO2-emissies. Aardewerk en hittebestendig glas horen niet bij het glasafval!

De feesten komen eraan, heel wat flessen maken zich op om leeggedronken te worden. In België staan er professionele recuperatiebedrijven klaar om al dat glasafval terug om te vormen tot nieuw glas. Op jaarbasis verwerken de glasrecuperanten in dit land meer dan 325.000 ton glas, ofwel 60 flessen per Belg. Hiermee is België bij de wereldtop. Door het vermijden van het gebruik van nieuwe grondstoffen besparen de glasrecuperatiebedrijven jaarlijks de-CO2 emissie van 110.000 auto's! Door de economische crisis is de vraag naar gerecupereerde glasscherven sterk afgenomen en eisen de grote glasfabrieken in Europa de levering van glasscherven die zo minimaal mogelijke stukjes aardewerk, keramiek of soortgelijk glasvreemd materiaal bevatten. Meer dan ooit is het dus van belang dat de bevolking het glasafval goed sorteert en zo onze eigen recuperatiebedrijven helpt om al het Belgische glasafval te laten hergebruiken.

Of het nu gaat over huis-aan-huisophaling of over glasbollen, het blijft belangrijk om te herhalen dat alleen propere potten en flessen zijn toegelaten. Flessen in aardewerk (bv. jenever), kopjes en borden of nog erger, hittebestendige schotels geven problemen in de recyclage en mogen dus nooit bij het glasafval geworpen worden. Hittebestendige schotels bijvoorbeeld, smelten op een veel hogere temperatuur als het gewoon glas. En het produceren van deze hogere temperatuur zorgt dan weer voor meer energieverbruik.

De glasrecuperanten beschikken over efficiënte sorteermachines die er kunnen voor zorgen dat glasvreemde materialen uit het glasafval kunnen worden gehaald maar natuurlijk niet voor alles! Hoe beter al aan de bron wordt gesorteerd, hoe beter voor de recyclage!

Prettige feestdagen een denk erom: flesje uit, goed sorteren!

Meer info: Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer

www.febem.be

Werner Annaert, Algemeen Directeur, 0476/90.76.28, werner.annaert@febem-fege.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel