Ingezonden persbericht


Brandhout voor Russische ouderen

Russische ouderen uit het Adopt a Granny-project van hulporganisatie Dorcas zijn verrast met een voorraad brandhout voor de winter. 'Pensioenen liggen in het gebied rond Tula rond de tachtig tot honderd euro', vertelt Bert Dokter, regiodirecteur van Dorcas in Rusland. 'Je moet zo'n 220 euro rekenen voor brandhout voor de hele winter. Dat betekent dat je dus ruim twee maanden pensioen kwijt bent om de winter warm door te komen.' Het hout is dan ook met dankbaarheid ontvangen. Zeven vrijwilligers van de baptistengemeente in Tula, de lokale partner van Dorcas, hakten het hout klein voor de ouderen. Op dit moment vriest het 25 graden in Tula.

Ongeveer 37 miljoen ouderen in Rusland ontvangen een klein pensioen. Veel gepensioneerden moeten blijven werken om rond te kunnen komen, bijvoorbeeld door sigaretten of bloemen te verkopen op de markt of bij de metro. Wie hiertoe echter niet in staat is, moet in zeer moeilijke omstandigheden proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Dorcas heeft daarom in samenwerking met de baptistengemeente 'Blagodat' in de plaats Tula een adoptieprogramma opgezet om zulke ouderen een menswaardige oude dag te bezorgen.

Het project richt zich op mensen van 55 jaar of ouder die in veel gevallen niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Bij de bepaling wie voor hulpverlening in aanmerking komt speelt religieuze achtergrond geen rol. De 'grannies' ontvangen onder meer voedsel en kleding. Ook worden ze thuis bezocht en uitgenodigd voor activiteiten, zodat hun sociaal isolement wordt doorbroken. Dorcas heeft Adopt a Granny-projecten in elf landen in Afrika en Oost-Europa. Financiële adoptie van een 'granny' kost 25 euro per maand. Meer informatie: www.adoptagranny.nl.

Dorcas
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in achttien landen in Oost-Europa en Afrika 185 projecten ondersteunt. Dorcas geeft vier soorten hulp: noodhulp, sociale hulp, structurele hulp en financiële adoptie. De organisatie werkt bij voorkeur met lokale partners, zoals plaatselijke kerken of organisaties. Dorcas helpt de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. Meer informatie: www.dorcas.nl of tel. 0228 595900.

EINDE BERICHT