Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Valkenswaard, 16-12-2009

FANFARE! Nieuwe jaarprent Nederlands Steendrukmuseum

Jaarlijks nodigt het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard een kunstenaar uit om in eigen beheer op traditionele wijze een litho uit te brengen. Dit jaar begeleidde het museum de beeldend kunstenares Nanne Meulendijks (24) wat resulteerde in een kleurrijke litho getiteld FANFARE. Voor Nanne haar eerste litho. Voor het museum een technische uitdaging met als resultaat een fraaie, kleuren litho met liefst acht drukgangen.

Met intensieve begeleiding van de technische staf van het museum en steendrukker Gert-Jan Forrer uit Weesp vertrouwde Nanne Meulendijks uit Breda haar ontwerp toe aan de acht benodigde lithostenen. Vervolgens maakten de vrijwillig aan het Nederlands Steendrukmuseum verbonden drukkers met een Johannesberg "Komet" steendruk snelpers uit 1926 onlangs een serie van 220 perfecte afdrukken op het formaat 43 x 59 cm. De gesigneerde prent vond inmiddels zijn weg naar een aantal bijzondere museumrelaties, maar is vanaf week inclusief colofon 51 in beperkt aantal ook verkrijgbaar in de museumwinkel.

Veel meer kabaal.
Nanne Meulendijks vond bij een eerste kennismaking met het museum dat er 'veel meer kabaal' mocht worden gemaakt om het Nederlands Steendrukmuseum extra bekendheid te geven." Zij hoopt met deze prent waarop een bonte stoet figuren en personages, waaronder Elvis Presley, is te zien, een bijdrage aan te leveren. Een grote inspirator van Meulendijks is Tolouse Lautrec die vanaf eind 1800 volop gebruik maakte van de mogelijkheden die de steendruk. Een techniek waar Nanne al sinds haar opleiding graag kennis mee wilde maken. Met 'Fanfare' is die wens uitgekomen.

Wie is Nanne Meulendijks?
Nanne Meulendijks Illustraties specialiseert zich in illustraties, affiches en commentaar! Haar werk wordt verrassend, opvallend, becommentariërend en humoristisch genoemd, waarbij zij graag een statement maakt. Sinds haar afstuderen in 2006 aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost te Breda, is Nanne als zelfstandig kunstenaar werkzaam voor o.a. NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, De Volkskrant, het Ministerie van OCW en V&W, de Belgische uitgeverij Lannoo, Opzij, en Uitgeverij Malmberg. Meer werk is te vinden op www.nannemeulendijks.eu

Tweede kerstdag geopend
In het Nederlands Steendrukmuseum maakt de bezoeker kennis met de vele facetten van het in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden vlakdrukprocedé dat bekend staat onder de naam steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis van de steendruk / lithografie van vroeger tot nu. Het museum is te vinden in het Carolus Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gesloten op eerste kerstdag, 31 december en 1 januari as., maar wel geopend op tweede kerstdag 26 december. Entreeprijzen: 4 t/m 14 jaar E 2,50; 15 t/m 64 jaar, E 3,50, 65plus E 3,00 en Museumkaart: gratis.

Fotobijschrift
Nanne Meulendijks tijdens de presentatie van haar eerste litho van haar voor het Nederlands Steendrukmuseum ontworpen litho 'Fanfare'.