Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PURNO DE PURNO na 20 jaar op DVD

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar op de valreep van de kerstinkopen is het zover: de DVD-box met alle afleveringen van de roemruchte animatieserie Purno de Purno van 1989 t/m 2009 is uit!

Purno de Purno is vanaf 1989 gemaakt door Marcus Vlaar en Hans Wessels, die beiden als veelbelovend kunstschilder de Willem de Kooning Academie hadden afgerond maar het canvas en incestueuze galeriecircuitje te beperkt vonden.

De serie werd vanaf begin jaren '90 uitgezonden door VPRO's Villa Achterwerk. Purno de Purno was in verschillende opzichten vernieuwend. Er werd op een DIY wijze geproduceerd vanuit een onverwarmd schoollokaal op goedkope Amiga 2000 computers zonder harddisk. Scenario's, animaties, stemmen en geluid: alles werd zelf bedacht en gemaakt.

De serie ontwikkelde zich tot een klassieker op de Nederlandse jeugdtelevisie. Door de dubbele bodems en volwassen grappen was de serie niet alleen bij kinderen populair, maar ook bij adolescenten en volwassenen. Overigens leverden deze dubbelzinnige verwijzingen naar seks en drugs de VPRO stapels boze brieven en opzeggingen op. Een enkele aflevering werd voorgoed van TV verbannen.

Op de DVD box is onder andere te zien hoe Purno en zijn vrienden veranderen in negers, in poeptherapie gaan, verslaafd raken aan harde drugs en gedwongen worden nieuwe animatiefiguurtjes te fokken. Ook klassiekers ontbreken niet, zoals de afleveringen waarin superman zijn "snif-snaf poeder" kwijt is, of die waarin de hele bevolking van Hootchie Cootchie Stad zijn totale lichaamsbeharing verliest. Maar ook is de lang verloren gewaande eerste serie gevonden en gerestaureerd waarin Purno de schoonheid van zijn prinsesje terug moet vinden en ontsnapt uit het hol van Cas Vegas.

Kortom: Meer dan 7 uur onvervalste underground animatie voor het intelligentere kind en de dommere volwassene. Niks geen politieke correctheid en angstig gedoe over tere kinderzieltjes maar gewoon keiharde humoranimatie voor jong en oud.



Ingezonden persbericht