Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gustav Mahler

Een leven in tien symphonieën

Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Just Publishers Gustav Mahler, een leven in tien symphoniën. Het boek is het eerste deel in een nieuwe serie Grote Componisten. Deze reeks zal zich kenmerken door haar toegankelijkheid voor een breed, in klassieke muziek geïnteresseerd publiek. Alle delen zijn oorspronkelijk werk en worden geschreven door Nederlandse en Vlaamse deskundigen en musicologen. Nieuwe delen (o.a. over Robert Schumann en Ludwig van Beethoven) verschijnen in de loop van 2010.

Het boek van Mahler-kenner Eveline Nikkels verschijnt precies op tijd voor de viering van het 150ste geboortejaar van de beroemde componist. Waarom duurde de erkenning van Mahler zo lang en wat maakt deze componist zo bijzonder? Wat was de speciale band die Mahler onderhield met Nederland? Op deze vragen en nog veel meer geeft musicologe Eveline Nikkels antwoord in deze biografie. De directeur van het Concertgebouw, Simon Reinink, schreef een gloedvolle inleiding. Gustav Mahler (1860 - 1911) gold als een van de belangriijkste dirigenten van zijn tijd. Tegenwoordig wordt hij vooral gezien als de componist die de late romantiek verbonden heeft met de moderne periode in de klassieke muziek. Mahlers muziek - met name zijn tien symfonieën - ververoverde in de loop van de twintigste eeuw de gehele Westerse wereld en is nu een niet weg te denken onderdeel van het concertrepertoire. Uit zijn muziek spreekt een intense zoektocht naar het geluk en de frustratie en verbittering van het niet kunnen vinden. Hemelse visioenen wisselen af met helse vergezichten. Hiermee verklankt Mahler het algemeen onbehagen van het negentiende-eeuwse fin de siècle. Mahler lijkt op ieder van ons, want hij worstelt met vragen die ons allen bezighouden: over de zin van ons bestaan, leven en dood.

Eveline Nikkels (1944) studeerde musicologie en filosofie en promoveerde op Mahler. Ze organiseert regelmatig studiereizen en geeft veel lezingen over muziek. Eveline Nikkels is voorzitter van de Gustav Mahler Stichting Nederland en is, in binnen- en buitenland, een groot promotor van het werk van Mahler.

Eveline Nikkels is een flamboyante vrouw, een uitstekend verteller en beschikbaar voor interviews.

Uitgever: Just Publishers (www.justpublishers.nl) Titel: Gustav Mahler, een leven in tien symphonieën Auteur Eveline Nikkels, met een inleiding door Simon Reinink Formaat: 135 x 210 mm
Omvang: 224 pagina's met illustraties / foto's Uitvoering: paperback
EAN : 97890 8975 1270
Prijs: ¤¬ 19,95