Ingezonden persbericht


persbericht

Verzoek aan Mgr. Dr. G. de Korte, Bisschop van Groningen en Leeuwarden, om het eten van vis niet te propageren.

Naar aanleiding van de oproep van Mgr. De Korte, Bisschop van Groningen en Leeuwarden om op Vrijdag vis in plaats van vlees te eten heeft de Stichting Vissenbescherming de Bisschop verzocht om het vis eten niet te propageren. Er zijn veel bezwaren tegen het eten van vis.

Wij weten wel dat tientallen jaren geleden Katholieken geacht werden geen vlees op Vrijdag te eten. In de plaats daarvan at men dan vaak vis.

Inmiddels zijn de visbestanden geslonken door de enorme overbevissing. 75% van de visbestanden worden op dit moment maximaal of overbevist. De vissen die nog gevangen worden, zijn steeds minder van gewicht en kwaliteit. Er zijn inmiddels al tientallen vissoorten, o.a. kabeljauw, heilbot, zwaardvis en tonijn) die wereldwijd zijn gedecimeerd en uit sommige gebieden zelfs geheel zijn verdwenen. De grootschalige commerciële visserij richt zich hierdoor op steeds weer nieuwe vissoorten, ook in de buurt van ontwikkelingslanden. Deze verliezen hierdoor een belangrijke voedingsbron voor de eigen bevolking. Ook de kweekvis biedt geen oplossing voor het probleem van de overbevissing want de meeste kweekvis wordt gevoed met in het wild gevangen zeevis! Ook vanwege de enorme bijvangsten is de moderne zeevisserij een ramp voor het zeemilieu, en indirect uiteindelijk ook voor de leefomgeving van de mens.

Bovendien is vis niet meer zo gezond als dat tientallen jaren geleden was. Er zitten veel giftige stoffen in vis als gevolg van de vervuiling van de zeeën. Het vissen veroorzaakt vanwege de massaliteit van de vangsten verder veel dierenleed.