Partij van de Arbeid
Den Haag, 16 december 2009

Vragen van de leden Depla en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Wonen, Wijken en Integratie

over de gevolgen van het verliezen van de aanbesteding voor inburgering in Rotterdam voor de Rotterdamse ROC's


* Klopt het dat praktisch alle offertes van het ROC Zadkine voor het uitvoeren van inburgeringcursussen en educatieactiviteiten in de gemeente Rotterdam niet gehonoreerd zijn?
* Klopt het dat ook nauwelijks of geen van de offertes van het ROC Albeda voor het uitvoeren van inburgeringcursussen en educatieactiviteiten in de gemeente Rotterdam gehonoreerd zijn?
* Hoeveel arbeidsplaatsen gaan hierdoor verloren?
* Welke kosten brengt dat nog meer met zich mee? Wat betekent dit voor de financiële continuïteit van beide ROC's, zeker voor het Albeda dat financieel een moeilijke periode doormaakt?
* En welke consequenties heeft dit voor de overige activiteiten van het ROC bv op het gebied van opleiden van MBO1studenten?
* Wettelijk is dit najaar vastgelegd dat een gemeente het bedrag dat voor educatie vanuit de WEB beschikbaar is bij de ROC's dienen te besteden; is daar in de Rotterdamse situatie aan voldaan? Zo nee, wat gaat u daar aan doen?
* Wanneer wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitvoering van de motie Dijsselbloem/Biskop(32146, nr. 9) om met voorstellen voor flankerend beleid voor de waarborg van de kwaliteit van educatie te komen?
*

* Hadden beide Rotterdamse ROC's meer kans gehad om de aanbesteding te winnen als er wettelijke waarborgen waren geweest voor de kwaliteit van inburgering, door bevoegdheidseisen voor docenten en publiek toezicht op de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs, zoals gevraagd in de motie Dijsselbloem CS (23123 XVII nr 38)?


* Klopt het dat bij de gevolgde aanbestedingsprocedures de kwaliteit van de cursussen en de uitvoering ervan veel minder meewegen dan de prijs?
* Voor ROC's geldt als eis dat docenten HBO-niveau moeten hebben en daarnaast een onderwijsbevoegdheid voor het geven van NT2; hoe is dit geregeld bij particuliere aanbieders?