Het atemporeel brein van dyslectici

16/12/2009 13:26

wyseur chantal

Kunt u zich heel gemakkelijk tegelijkertijd op verschillende plaatsen inbeelden ? Zo ja, bent u misschien dislectisch want een dyslectisch iemand kan in een atemporele wereld in 3 dimensies « zweven » , t.t.z. zich in zijn verbeelding tegelijkertijd op verschillende plaatsen voelen ?

Dat legt Chantal Wyseur uit, die prof is en de hulpmiddelen van Mental Management van Antoine de la Garanderie en van de Davis®-methode gebruikt in haar boek « Le cerveau atemporel des dyslexiques » (Het atemporeel brein van dyslectici) verschenen bij Desclée de Brouwer/La méridienne, Paris, in november 2009.

Deze gave, die door Ronald Davis beschreven wordt, betekent nochtans een handicap op school omdat de cijfers en letters, in twee dimensies, voor hen geen vaste vorm krijgen op een geordende wijze, hetgeen het lezen en begrijpen bijgevolg niet mogelijk maakt. Nog erger zelfs, deze vroegtijdige verplichting tot abstractie, zonder overgang via concrete manipulatie, kan hun intelligentie beschadigen of zelfs ronduit verwoesten. Abstract wil in feite zeggen « losgemaakt uit iets » maar het merendeel van de tijd komen die letters alleem maar uit een totaal onbegrijpelijk discours voor een dyslecticus !» De auteur blijft echter alle hoop koesteren en prijst daarvoor het massaal gebruik van boetseerklei aan bij het aanleren van het alfabet en de cijfers.

www.cerveauatemporel.be

Verstuurd door Chantal Wyseur

Auteur van het boek « Le cerveau atemporel des dyslexiques »

Tekeningen van Nathalie Frennet

Uitgegeven bij Desclée de Brouwer/La Méridienne in november 2009

Isbn 978 2 220 061580

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel