Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Demonstranten en zuidelijke delegaties in Kopenhagen: Reclaim Power Deense politie voert repressie op.


- Demonstratie naar Bellacentre vertrekt om 08.00 uur vanaf Tarnby station
- Regeringsdelegaties, NGO's en wetenschappers uit zuidelijk halfrond doen mee aan volksvergadering buiten Bellacentre.
- Deense autoriteiten en VN proberen massale protest te saboteren.

De veelbesproken Reclaim Power demonstratie zal woensdagochtend om 08.00 uur starten. Dan vertrekt de eerste groep demonstranten vanaf het treinstation vlak bij de VN Klimaattop. Ook vanaf andere plaatsten zullen groepen vertrekken. Het einddoel van alle groepen is het parkeerterrein van het Bella Centre. Daar zullen rond 12.00 uur honderden mensen van binnen de VN-Klimaattop zich bij de demonstranten voegen voor een volksvergadering over rechtvaardige oplossingen voor de klimaatcrisis, en een alternatief voor de schijnoplossingen die nu de boventoon voeren in de klimaatonderhandelingen. Peter Polder: "De schijnoplossingen die nu besproken worden -zoals biobrandstoffen en CO2-handel- hebben onvoldoende effect. De mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis, en er het minst aan bijgedragen hebben, zullen er de meeste nadelen van ondervinden. De enige die er baat bij hebben zijn Westerse regeringen en bedrijven die willen verdienen aan de klimaatcrisis. "

Enkele regeringsdelegaties uit het zuidelijk halfrond hebben laten doorschemeren zich uit protest tegen de gang van zaken binnen de klimaattop, bij de demonstratie te willen aansluiten en deel te gaan nemen aan de volksvergadering.

Voorafgaand aan het protest proberen de autoriteiten maximale druk uit te oefenen om het protest rond en in de klimaattop het zwijgen op te leggen. Op maandagavond werd een bijeenkomst en benefietfeest voor Reclaim Power in de vrijstaat Christiania waar journaliste Naomi Klein en Tadzio Mueller van, woordvoerder van Climate Justice Action spraken aangevallen met traangas door de politie. Op dinsdagmiddag werd Tadzio Mueller na afloop van een persconferentie over de actie in het Bellacentre opgepakt en er van beschuldiging de mastermind achter de rellen van afgelopen dagen te zijn. Ook vond er een huiszoeking plaats in een gebouw waar het " Bike Block" fietsen maakt om op woensdag aan de actie deel te nemen. Twee fietsen werden in beslag genomen. Tegelijkertijd worden steeds meer NGO's uitgesloten van deelname aan de klimaattop en stijgt de woede van vooral zuidelijke regeringsdelegaties over het uitblijven van concrete toezeggingen en rechtvaardige oplossingen. Rutger van den Dool " Zowel de politie-invallen, de arrestaties als ook het uitsluiten van deelnemers aan de klimaattop zijn pogingen om fundamentele kritiek de kop in te drukken, te marginaliseren en te criminaliseren. Gelukkig gaat ze dit niet lukken. Wereldwijd komen steeds meer mensen in verzet."

Op de volksvergadering zullen activisten uit het zuidelijk halfrond het woordvoeren over wat zij zien als rechtvaardige oplossingen voor de klimaatcrisis en zullen deelnemers op basis van gelijkwaardigheid de discussie aan gaan.

Climate justice Action is een wereldwijde coalitie van actiegroepen en bewegingen met lidorganisaties van zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond en de voornaamste organisator van de protesten in de straten van Kopenhagen. www.climate-justice-action.org




Ingezonden persbericht