Bedreigde toeristische bestemmingen


Bottighofen, 20091216 -- In hoeverre schaadt de klimaatverandering het toerisme? HolidayCheck heeft een lijst samengesteld van populaire toeristische bestemmingen die door de opwarming van de aarde worden bedreigd, maar zeker een bezoekje waard zijn voordat het te laat is.

Als één van de oudste steden in de wereld met een ongelooflijke schat aan architectuur, is Athene één van de favoriete culturele vakantiebestemmingen. Helaas zal de temperatuurstijging in de Middellandse Zee sneller gaan dan ergens anders. Geschat wordt dat leven in Athene ongemakkelijk wordt in 2020, met een stijgende zomertemperatuur boven de 40 graden Celsius en een groeiende smog overlast.

Venetië, de stad van het water, is gewend aan het Acqua Alta (hoog water). Volgens een nieuwe studie zijn de moderne en dure stormvloedkeringen niet in staat om de stad te beschermen. Het water stijgt nu nog ongeveer vier keer per jaar boven de 110 centimeter. Tegen het einde van deze eeuw zal het hoge water de stad tussen de 30 en 250 keer per jaar overspoelen. De impact hiervan zou aanzienlijk zijn op de lokale omgeving en het toerisme.

Ga nu nog skiën in één van de populaire skioorden in Europa voordat het te laat is! 1994, 2002 en 2003 waren de warmste jaren in de Alpen in de afgelopen 500 jaar. De meest kwetsbare gebieden zijn de laaggelegen ski-resorts, met name in de oostelijke Alpen, zoals Kitzbühel in Tirol. Met een temperatuurstijging van slechts 2 graden zou het nu nog 609 meter gelegen natuurlijke Alpinegebied dalen tot 404 meter.

Het Everglades National Park is de grootste subtropische wildernis in de Verenigde Staten. Dit kwetsbare en complexe ecosysteem herbergt zeldzame en bedreigde diersoorten. Het natuurgebied wordt bepaald door afwisselende perioden van droogte en overstroming, branden, zonneschijn en hevige regenval. Met de stijging van de zeespiegel zullen de moerassen en meren in dit gebied kwetsbaarder zijn voor stormen en overstromingen, en de bezoekers blootstellen aan gevaar.

Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van het Australische rif. Koraalverbleking is een jaarlijks terugkerend probleem en valt te wijten aan de temperatuurverhoging van de zee. Vijf procent van het rif is al zwaar beschadigd. Als het rif sterft zullen vissen zich verplaatsen, vogels uitsterven, en gevolgen hebben voor de habitat van de zeeschilpadden.





Ingezonden persbericht