Studenten bij massale overname conferentiecentrum klimaattop


KOPENHAGEN, 20091215 -- Aanstaande woensdag zullen studenten van verschillende Nederlandse universiteiten participeren in een actie waarbij duizenden mensen het conferentiecentrum van de klimaattop in Kopenhagen massaal zullen overnemen. Vanuit alle kanten zullen verschillende groepen, waaronder vertegenwoordigers van boeren en actiegroepen uit ontwikkelingslanden, het terrein binnentreden om aldaar een 'Klimaatconferentie van het Volk' uit te roepen. "Het is tijd om het klimaat niet meer over te laten aan regeringsafgevaardigden en lobbyisten, en te laten zien dat dit onderwerp te belangrijk is voor koehandel", aldus de Broeikasgasten.

Onder de naam 'Broeikasgasten' verblijven de studenten inmiddels al een aantal dagen in Kopenhagen om deel te nemen aan de verschillende protestacties in de Deense hoofdstad. Afgelopen zaterdag liepen ze mee in de grootste klimaatdemonstratie ooit, waarbij meer dan 100.000 mensen de straat op gingen om druk uit te oefenen op de COP15 klimaatbesprekingen.

Ondanks de uitstekende sfeer die heerste bij de vele groepen die deelnamen aan de demonstratie, bleek de pers zich vooral de focussen op de paar honderd arrestaties die verricht waren door de Deense politie. Enkelen van de Broeikasgasten waren onder de honderden gearresteerden die urenlang met tie wraps om op straat hebben moeten zitten. "Het is uitermate frustrerend te zien dat de media ons klakkeloos als relschoppers afschildert, om vervolgens niets meer te melden over het doel van de demonstratie", alsdus een van de gearresteerden.

Aankomende woensdag zal de conferentie voor een dag overgenomen worden en zal er een volksvergadering gehouden worden. Op deze volksvergadering zullen mensen en groepen aan het woord gelaten worden die anders niet gehoord zouden worden. De massa die zich doormiddel van geweldsloze burgerlijke ongehoorzaamheid toegang zal verschaffen tot het conferentiecentrum zal om 08:00 bijeenkomen op Tårnby Station.

Broeikasgasten





Ingezonden persbericht