Ingezonden persbericht


Persbericht

14 schoolkinderen (groep 8) uit verschillende Amsterdamse stadsdelen strijden om de Fiep Westendorp Wisseltrofee Illustreren.

Finale met bekendmaking van de uiteindelijke winnaars:

Woensdag 16 december | 14.30 - 17.30 uur
Jeugdtheater De Krakeling, Nieuwe Passeerderstraat 1 (hoek Marnixstraat)

Woensdagmiddag 16 december zullen 14 schoolkinderen (groep 8) uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen strijden om de Fiep Westendorp Wisseltrofee Illustreren. Alle basisscholen in de verschillende stadsdelen konden de afgelopen maanden hun meest talentvolle leerling op het gebied van tekenvaardigheden afvaardigen naar de halve finales, waarna uit elk stadsdeel de leerling met het grootste talent is uitgekozen voor de finale.

Net als in de halve finale krijgen de finalisten op 16 december een verhaaltje voorgelegd waarbij zij een illustratie moeten maken. Hedy d'Ancona, voorzitter van de Foundation, zal het verhaaltje voorlezen. De kinderen krijgen een uur de tijd om de tekening te maken.

De finale vindt plaats op 16 december, de woensdag die het dichtst is bij de verjaardag van Fiep Westendorp: 17 december.

Het programma:
14.00 uur: Ontvangst finalisten, vriendjes, ouders, juryleden, stadsdeelvertegenwoordigers. 14.30 uur: Welkom, het voorstellen van de jury en instructie aan de 14 finalisten 14.40 uur: Voorlezen van het verhaaltje / de kinderen maken hun illustratie 15.45 uur: Juryberaad
16.15 uur: Prijsuitreiking met aansluitend een drankje en een hapje

De prijzen:
De winnaar of winnares krijgt een wisselbeker voor de school, een eigen beker en een bon voor ¤300,- tekenspullen of -software. De tweede prijs is een bon van ¤ 150,- en de derde prijs een bon van ¤ 75,-. De klas van de winnaar mag een cultureel/artistieke aanschaf doen van ¤ 500,-. Het Stadsdeel van de winnaar kan een kinderproject (passend binnen de doelstellingen van de FWF) voordragen. Dit project zal een schenking krijgen van ¤ 5.000,-. De illustraties van de drie winnaars worden op de site van de Fiep Westendorp Foundation gezet.

De jury:
De jury bestaat uit de illustratoren Dick Valenteijn (voorzitter), Ted van Lieshout, Marieke van Ditshuizen en Steffie Padmos.

Fiep Westendorp
De eerste publicatie van Sophia Maria (Fiep) Westendorp dateert uit 1937. Ze is vooral bekend door haar jarenlange samenwerking met Annie M.G. Schmidt met wie ze in 1947 bevriend raakte. Zo verschenen haar tekeningen bij de verhaaltjes van Jip en Janneke vanaf 1952 in Het Parool. Gevolgd door illustraties bij Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Toch bestaat het oeuvre van Fiep voor meer dan 90% uit werk dat zij voor anderen maakte. Vanaf 1958 bracht ze ook de poezen Pim en Pom tot leven gebaseerd op de verhaaltjes van Mies Bouhuys. Fiep Westendorp en Mies Bouhuys kenden elkaar al lang omdat ze allebei voor de Vrouwenpagina én de Kinderpagina van Het Parool werkten. In 1997 ontving ze het Oeuvre Penseel, een eenmalige prijs, speciaal voor haar, in het leven geroepen door de Stichting voor Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Fiep Westendorp overleed in 2004 op 87-jarige leeftijd. Bij haar overlijden heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation.

De Fiep Westendorp Foundation
De Fiep Westendorp Foundation (FWF) heeft als voornaamste doel plezier te brengen in het leven van vooral die kinderen, die daarvan wel iets extra's kunnen gebruiken. Daarmee vervult zij een belangrijke wens van de illustratrice. De FWF doet dat vooral door gebruik te maken van de illustraties van Fiep Westendorp. Zo heeft de FWF in twintig kinderziekenhuizen of kinderafdelingen van algemene ziekenhuizen een Fiepspeelhoek geplaatst. Een aantal Blijf van m'n Lijfhuizen heeft een Fiep-speelgoedbank, gevuld met allerlei Fiep-speelgoed ontvangen. In het voorjaar van 2006 gingen 250 Fiep-tekenkisten met teken- en schilderspullen naar Bosnië. Ook heeft zij een Fiep Westendorp Beurs ingesteld voor veelbelovende jonge illustratoren. De winst die wordt gemaakt met merchandising, boeken en DVD's gaat naar de FWF.