Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

16 december 2009
SCHUNCK*

Internationaal architectuurdebat

Na vier lezingen waarin de positie van de Nederlandse architectenbureaus op het internationale vlak en de ervaring van het bouwen over de grens aan de orde zijn gesteld, besluit SCHUNCK*architectuur op 16 december de reeks 'Holland Export' met een internationaal architectuurdebat. Onder leiding van Christian Schittich (hoofdredacteur vakblad Detail) bekijken internationaal gerenommeerde architectuurjournalisten en critici de marktpositie van de Nederlandse architectenbureaus in relatie tot hun Europese collega's.

Architectuur kent geen grenzen; het werkveld is door de toenemende globalisering toegankelijker geworden en de uitdaging om te bouwen in het buitenland is voor menig bureau een gewenst toekomstbeeld. Het internationale speelvlak biedt voor veel architectenbureaus mogelijkheden maar kent binnen de regelgeving ook zijn beperkingen; zo kent ieder land zijn eigen architectengenootschap en zijn eigen regelgeving en lijkt er van een vrije handelsmarkt maar deels sprake.

In de jaren '90 gold de Nederlandse architectuur als bekend exportproduct, en heeft het de weg vrij gemaakt voor veel architectenbureaus die vandaag de dag internationaal aan de weg willen timmeren. In de vier eerdere lezingen zijn de ervaringen van bekende Nederlandse architectenbureaus in het buitenland ten opzichte van de Nederlandse markt breed belicht. In het afsluitend debat gaan de internationale journalisten Harm Tilman, Marit Overbeek (hoofdredacteur en redacteur van De Architect), Kieran Long (hoofdredacteur van The Architectural Review), Axel Sowa (redacteur L'Architure d'Aujourd'hui) en Jaap Huisman (hoofdredacteur magazine SMAAK) in gesprek over vragen als: Hoe groot zijn de exportambities van internationale architectenbureaus en hoe verhouden zich deze tot de ambities van Nederlandse architectenbureaus? Hoe heeft de Nederlandse architectuur zich ontwikkeld op het internationaal vlak en in hoeverre draagt de Nederlandse architectuur nu bij aan de internationale architectuurdiscussie?

Het slotdebat wordt in het Engels gevoerd. Aanmelding voor debat (gratis) via www.schunck.nl (hoofdmenu Reserveren) of via 045-5772200. Kaarten afhalen aan de balie in de hal.

De Architektenkammer Nordrhein-Westfalen erkent dit project als officieel bijscholingsprogramma en verleent 1 studiepunt per lezing/debat (max. 5 studiepunten).

SCHUNCK*
Bongerd 18, Heerlen
045-5772200 / www.schunck.nl

////////////////


Ingezonden persbericht