Provincie Gelderland

Arnhem, 9 december 2009

Laatste vergadering Provinciale Staten in 2009 Op woensdag 16 december komt de provinciale volksvertegenwoordiging voor de laatste keer in 2009 bijeen. Vanaf 10.00 uur staat het Huis der Provincie open voor belangstellenden om deze vergadering vanaf de publieke tribune bij te wonen. Ook is het mogelijk om de vergadering te volgen via de website van de provincie. Op de agenda staan onder andere het Convenant Tracébesluit N18, subsidie voor Vitens, de Hertenschaderegeling, Gelderse Gebiedsontwikkeling en subsidie aan de gemeente Oude IJsselstreek voor het centrum van Terborg.

Convenant Tracébesluit N18 Varsseveld-Enschede De N18 moet worden verbeterd. Daarvoor wordt een convenant gesloten met de minister van Verkeer en Waterstaat, de provincie Overijssel, regio Twente en de gemeenten Berkelland, Haaksbergen en Enschede. Hierin worden de samenwerking en de kostenverdeling vastgelegd. Provinciale Staten moeten een besluit nemen of zij akkoord gaan met een provinciale bijdrage van * 86,2 miljoen.

Subsidieverlening Vitens
Met een provinciale subsidie van ruim 2 miljoen euro kan Vitens uitvoering geven aan de verdrogingsbestrijding (grondwateronttrekkingen) door middel van onderzoek en het nemen van maatregelen. In 2008 is daartoe al een Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorziening Gelderland gesloten tussen de provincie en Vitens. Een goedkeuring van dit bedrag door PS is noodzakelijk.

Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Gelderland 2009 Als de Staten akkoord gaan, treedt de nieuwe verordening op 1 januari 2010 in werking. Dit voorjaar is de regeling al door PS besproken. Een nieuw onderdeel wordt toegevoegd: de mogelijkheid subsidies te verlenen voor een zogenaamde kwaliteitsimpuls (functieverandering van landbouw naar natuur en inrichting van natuurterreinen). De gehele verordening, inclusief het onderdeel kwaliteitsimpuls, moet nu opnieuw door PS worden vastgesteld.

Hertenschaderegeling
Na bespreking in de statencommissie LGW van een notitie van het college over de hertenschaderegeling bleek dat sommige partijen geen genoegen nemen met de door GS voorgestelde proefprojecten. De bespreking in de Staten moet nu duidelijkheid verschaffen over de aanpak.

Actieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit 2008-2011 Voor de uitvoering van het Actieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit wordt aan PS gevraagd een bedrag van 5 ton beschikbaar te stellen. Met dit geld wil het college van Gedeputeerde Staten onder andere de verrommeling van het landschap aanpakken. Ook wordt gedacht aan landschappelijke inpassing van wegen, aantrekkelijke bedrijventerreinen, wonen met kwaliteit en cultuurhistorische lijnen en zones.

Gelderse Gebiedsontwikkeling
De naam van het programma Gelderse Gebiedsontwikkeling luidt: samen voorop en samen verder. Dat geeft de ambitie aan (voorop lopen) en de noodzakelijke samenwerking met partners. Om het programma tot 2017 verder te kunnen ontwikkelen en uitvoeren is een bedrag van * 25 miljoen nodig. Voor wat betreft gebiedsontwikkeling kan onder andere worden gedacht aan het project Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld, WaalWeelde, Park Lingezegen, Nieuwe Hollandse Waterlinie en Apeldoorns Kanaal.

Subsidie gemeente Oude IJsselstreek
Provinciale Staten wordt voorgesteld om een bedrag van * 580.000 beschikbaar te stellen aan de gemeente Oude IJsselstreek voor de vernieuwing van het centrum van Terborg. Het project kampt met een aanzienlijk tekort dat onder andere is veroorzaakt door een ernstige bodemverontreiniging.