Ingezonden persbericht



- De Balie Persbericht -

Alleen maar nette mensen
Woensdag 16 december, 20.00 uur

We lijken vaak te vergeten dat omgevingsfactoren ons gedrag beïnvloeden, en dat is onterecht. Objecten, regels en gewoonten tot en met genetische processen bepalen de randvoorwaarden van hoe we onze dagen inrichten, maar ook hoe we tegen onze medemens en de werkelijkheid aankijken. Het is een debat over de invloed van onze omgeving op ons functioneren en de mogelijkheden en beperkingen die hieruit voortvloeien.

Met geneticus en socioloog Tom Shakespeare, medisch antropoloog Amade M'Charek en bioloog Bas Defize. De avond staat onder leiding van Isolde Hallensleben en Wilbur Perlot.

We bespreken met deze drie zeer interessante mensen - en met ons publiek - hun werk, hun persoonlijke frustraties en de gevoelens die daarmee verbonden zijn. In het panelgesprek gaat het over praktijken van democratie en (onbewuste) eugenetica.

Als het gaat om ras is dat totaal not done, maar als het gaat om gehandicapten is het eigenlijk heel gangbaar. Wie bepaalt wat er eigenlijk normaal is? Zijn gehandicapten minderheden die beschermd moeten worden in een democratie? En waarom eigenlijk, want als het mogelijk is om gezond te zijn, waarom dan kiezen (voor jezelf of je kind) voor bijvoorbeeld blindheid of doofheid? Waarom worden zwangere vrouwen boven een bepaalde leeftijd eigenlijk geconfronteerd met controles op het syndroom van Down? En hoeveel echte keuzevrijheid hebben ze om een kind met een afwijking te houden?

Kan de samenleving of politiek eigenlijk wel zeggen: wij weten wat beter is en dus moet je die handicap voorkomen? Deze vraag is minder absurd dan het in eerste instantie lijkt. Soms lijkt het alsof we de richting opgaan van een opvoedende overheid die haar burgers vertelt hoe ze moeten leven - van hun gezondheid tot asociaal gedrag.

Brave new world, here we come? In de toekomst alleen maar nette mensen...

Dit programma is een productie van De Balie in samenwerking met Niet Normaal.

Enkele interessante links van, over en met onze gasten:

Tom Shakespeare
http://www.bbc.co.uk/ouch/writers/tomshakespeare.shtml http://www.bbc.co.uk/ouch/opinion/beware_the_huddled_masses.shtml http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article6928845.ece http://www.amazon.com/s/ref=ntt_at_ep_srch/189-2497238-7999623?ie=UTF8&search-alias=books&field-author=Tom+Shakespeare&sort=relevancerank

Amade M'Charek
http://muse.jhu.edu/login?uri=/journals/configurations/v008/8.1mcharek.html http://findarticles.com/p/articles/mi_go2771/is_2_43/ai_n29272416/pg_2/?tag=content;col1 http://www.fmg.uva.nl/actueel/nieuws.cfm/DE709A24-1321-B0BE-68169F2AF53FE49F

Bas Defize
http://kloone.anjeroosjen.com/nederlands/wetenschappers/basdefize.htm http://www.kinderlezingen.nl/kinderlezingen/object.cfm/objectid=282782A0-7A85-4447-98085A6B91A9932E http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/30827/is_stamceltherapie_slecht_voor_de_mens_

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is