Gemeente Alkmaar


Eerste paal voor project Het Bolwerk in Alkmaar

Alkmaar - Op woensdag 16 december wordt een start gemaakt met de realisatie van 'Het Bolwerk' in Alkmaar. Het betreft hier de realisatie van een appartementencomplex met bijbehorende stallingsgarage en commerciële ruimten De opdrachtgever heeft hiervoor opdracht gegeven aan de bouwcombinatie Helderse Poort. Tegelijkertijd zal op woensdag de 16e, de verkoop van de appartementen van start gaan.

Bolwerkfonds bv is een samenwerking tussen de woningcorporatie Goed Wonen, BAM Vastgoed en Heijmans Vastgoed. Bijzonder aan deze samenwerking is dat in overleg met de gemeente Alkmaar een arrangement is overeengekomen voor de financiering van de bouw. Deze samenwerking tussen gemeente, corporatie en marktpartijen is nog niet eerder in Nederland toegepast. Daarnaast participeren de partners Goed Wonen (50%), BAM (25%) en Heijmans (25%) in een unieke achtervang constructie. Het fonds maakt het mogelijk dat de aanvang van de bouw gelijktijdig zal starten met de verkoop van de appartementen. Er hoeft dus geen rekening te worden gehouden met een te behalen voorverkoop percentage.

Prioriteitsproject

Het project is door de gemeente Alkmaar bestempeld als één van de vier gemeentelijke prioriteitsprojecten van 2009. Mede hierdoor komt het plan in aanmerking voor een bijdrage van het ministerie van VROM. Deze, voor de haalbaarheid benodigde, subsidie zal hierdoor nog aan dit plan ten dele vallen. Door het gebruik van de eerder genoemde unieke samenwerkings- en financieringsconstructie, kan de bouw van dit plan op 16 december aanstaande van start gaan.

'Het Bolwerk' wordt gerealiseerd op de hoek van de Helderseweg en de Geestersingel in Alkmaar. Het te realiseren plan bestaat uit een appartementengebouw 'de Singel' met 59 koopappartementen, twee bedrijfsruimten en een stallingsgarage die plaats biedt aan 67 auto's. Daarnaast wordt de kantoorvilla 'de Raad' met een verhuurbaar oppervlak van 720m2, weer opgebouwd en geïntegreerd in het gehele complex. De realisatie van het project ligt in handen van de bouwcombinatie Helderse Poort, wat een samenwerking is tussen BAM Woningbouw en Heijmans Woningbouw. De huidige prognose is dat het project in het 3e kwartaal van 2011 door de bouwcombinatie wordt opgeleverd.