Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 14-12-2009

AVRO OPIUM OP TV: EERSTE BEELDEN WERELDPREMIÈRE VIOOLSOLO JANINE JANSEN

Het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium, dat elke woensdag wordt uitgezonden om 21.30 uur op Nederland 2, laat dit seizoen prominenten uit de kunst- en cultuurwereld hun keuze maken uit de actuele cultuuragenda. Op 16 december zijn dat Anna Enquist en John Buijsman. Ook violiste Janine Jansen schuift woensdag aan bij presentator Cornald Maas.

Janine Jansen nam zes jaar geleden het initiatief tot het Internationaal Kamermuziekfestival dat eind december zijn zevende editie beleeft. Jansen praat met Cornald Maas openhartig over haar leven, de eenzaamheid die hoort bij het muzikantenbestaan en natuurlijk over kamermuziek die zij de 'intiemste manier van muziek maken' vindt. Opium laat bovendien exclusief de eerste repetitiebeelden zien van een speciaal voor Janine Jansen geschreven vioolsolo door componist Willem Jeths. Dit werk gaat in wereldpremière op het 7e Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, dat vanaf 27 december plaatsvindt.

Schrijfster Anna Enquist bezocht speciaal voor Opium de tentoonstelling 'Het Egypte van Flaubert', een bijzondere expositie in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Het is de neerslag van de avontuurlijke reis die de jonge Franse schrijver Flaubert in 1849 maakte met zijn vriend, de fotograaf Maxime Camp. In Opium een verslag van haar bezoek aan de tentoonstelling. In de studio vertelt Enquist aan presentator Cornald Maas wat haar het meeste trof in deze reis van de schrijver, die daarna zijn beroemde meesterwerk Madame Bovary schreef.

Theatermaker John Buijsman bespreekt zijn keuze uit de culturele agenda en spreekt vol lof over jazz saxofonist Benjamin Herman. Hij vindt de jazzmuzikant, onder meer bekend van 'The New Cool Collective', de beste jazz-saxofonist van Nederland en legt uit waarom.

AVRO Opium: elke woensdag, 21.30 uur, AVRO, Nederland 2. Voor meer informatie: opium.avro.nl