Ingezonden persbericht


PERSBERICHT = = = = = MAASTRICHT UMC+ = = = = = PERSBERICHT

Start bouw nieuwe torens azM

MAASTRICHT, 15 december 2009 - Morgen (16 december) wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van twee nieuwe torens voor het azM aan de P. Debyelaan in Maastricht. De formele starthandeling van de nieuwbouw wordt om 16.00 uur verricht door Lou Brans Brabant, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het azM.

De bouw van de twee nieuwe torens komt de patiëntenzorg ten goede. Er wordt meer ruimte gecreëerd voor de poliklinieken en het ziekenhuis wordt toegankelijker. De zorgcentra zijn straks fysiek direct herkenbaar en de zorgprocessen krijgen een efficiëntere inrichting. Bovendien kunnen in de nieuwe situatie de dependances van het ziekenhuis elders in de stad (weer) onderdak krijgen in de locatie op Randwyck, waardoor alle patiëntenzorg in één gebouwencomplex plaatsvindt.

Een van de nieuwe torens, de meest zuidelijk gelegen toren, gaat huisvesting bieden aan de afdeling Oogheelkunde. Nu zitten de verschillende geledingen van dit specialisme nog verspreid over het gebouwencomplex, een onwenselijke situatie.

Het andere nieuwe gebouw, de 'noordtoren', is bestemd voor de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en ondersteunende afdelingen zoals Personeelszaken, Financiën en Informatievoorziening. Ook de decanen van de faculteit Health, Medicine & Life Sciences (HFML) van de UM en ondersteunende functies van deze faculteit worden in de noordtoren ondergebracht.

Verbouwingen

De nieuwbouw zal leiden tot een reeks verbouwingen en verschuivingen in het bestaande gebouw. Zo gaan de centrale keuken en het personeelsrestaurant op de schop. Een paviljoen waarin momenteel de dagbehandeling van de afdeling Dermatologie is gevestigd, zal verdwijnen. Tijdens de bouw verhuist die afdeling naar een andere locatie.

De nieuwbouwplannen (kosten 30 miljoen euro) worden gefinancierd uit de zogenoemde DHAZ-gelden (Decentralisatie Huisvestingskosten Academische Ziekenhuizen). Dat zijn geoormerkte overheidsgelden die gereserveerd zijn voor nieuwbouwactiviteiten en ook alleen maar voor dat doel mogen worden ingezet.

De oplevering van de torens is voorzien voor de eerste helft van 2011.


---

Noot voor redacties/