Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 14 december  |
|2009                                              |


1. Begroting voor nazorg van stortplaatsen
De begroting voor het Nazorgfonds Gesloten Stortplaatsen is vastgesteld voor 2010. Dit fonds heeft de provincie in het leven geroepen om de bodembescherming van gesloten stortplaatsen te kunnen bekostigen. Gedeputeerde Staten informeren de commissies Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu.

2. Buitenlandse reizen
De directeur van het projectbureau Kaderrichtlijn Water (KWR)-Maas zal op 6 en 7 januari 2010 deelnemen aan een bijeenkomst in Ankara (Turkije). Daar wordt gesproken over de plannen en organisatiestructuur rond de KRW in Turkije.

3. Muskusratten- en beverrattenbestrijding
Per 1 januari 2010 wordt nemen de Brabantse waterschappen de bestrijding van muskusratten en beverratten over van de provincie. De provinciale rattenbestrijders komen met ingang van die datum in dienst van de waterschappen.

4. Midterm review ILG
In de eerste helft van 2010 wordt een tussenbalans ('midterm review') opgemaakt van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). GS hebben hiertoe een procesnotitie opgesteld voor de Statencommissies Ruimte & Milieu, Welzijn & Cultuur, Bestuur & Middelen en Beleidsevaluatie, en voor de Provinciale Omgevingscommissie (POC). Voor hen gaan GS tevens een informatiebijeenkomst organiseren over proces en inhoud van de Midterm Review.

5. Hoofdstad van de Smaak
De provincie ondersteunt het evenement 's-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak 2010. De titel Hoofdstad is verbonden aan de landelijke Week van de Smaak. Het biedt een uitstekende gelegenheid om duurzaam geproduceerd en bereid voedsel een impuls te geven: van Brabantse bodem, met
's-Hertogenbosch als podium. De provincie draagt E 100.000 bij aan het evenement.


6. Grondaankopen EHS
De provincie gaat met het Nationaal Groenfonds een overeenkomst aan voor grondaankopen in de Ecologische Hoofdstructuur. Het gaat om de overeenkomst Projectrekening Garantielening. Daarmee komt een Rijksbijdrage van E 8,1 miljoen beschikbaar voor het betalen van subsidietoezeggingen aan particuliere terreinbeherende organisaties.

7. Provinciaal Waterplan
GS zullen het Provinciaal Waterplan 2010-2015, de verordening water Noord-Brabant en de verordening grondwaterheffing Noord-Brabant publiceren in het Provinciaal blad. De nummering en aanhalingen in deze besluiten zijn in overeenstemming gebracht met de Waterwet, die onlangs in het Staatsblad is gepubliceerd.

8. Informatiecentra Groene Woud
Vijf informatiecentra van het Nationale Landschap Het Groene Woud krijgen ieder E100.000 van de provincie voor hun activiteiten om recreatie en toerisme te bevorderen. Het gaat om centra in Boxtel, Oisterwijk, Best, Haaren en Schijndel. Dat hebben GS besloten. De centra zijn naar verwachting eind 2010 in bedrijf.

9. Recreatieve poorten
Ondernemers worden met promotie en marketing gestimuleerd om daadwerkelijk te beginnen met de uitvoering van recreatieve poorten. Zonering van bezoekersstromen in en rond natuurgebieden wordt hierdoor beter mogelijk. In de reconstructieplannen zijn 57 poorten opgenomen; er zijn er 3 gerealiseerd, aan 23 poorten wordt gewerkt. GS stellen hiervoor E 549.620 ter beschikking en wijken af van de maximale subsidiebijdrage per project vanuit de Uitvoeringsimpuls Reconstructie.

10. Innovatie in de zorg
Het programma Innovatieve Acties Brabant 4 (IAB-4) koppelt economische kansen voor het Brabants MKB met innovatieve oplossingen voor zorg- en welzijnvraagstukken. Gedeputeerde Staten nemen kennis van de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering hiervan. Gedeputeerde Jacobs zal tijdens de commissievergadering van Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid op 15 januari 2010 dit toelichten.

11. Sociaal ondernemersschap
De activiteiten die Wissenraet van Spaendonck in samenwerking met TNO Kwaliteit van Leven uitvoert in verband met het Operationeel Plan Sociaal Ondernemersschap Noord-Brabant, worden als Diensten van Algemeen en Economische Belang (DAEB) aangewezen. GS hebben dit besloten.

12. Advies SER Brabant
Het breed verspreide SER-advies over de aanpak van jeugdwerkloosheid heeft zijn weerslag inmiddels gevonden in regioconvenanten over dit onderwerp. GS onderschrijven de door de SER geformuleerde aanbevelingen en zijn ook terug te vinden in de crisisagenda van het Pact Brabant. De commissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Zorg, Welzijn en Cultuur worden hierover geïnformeerd.

13. Werkzaamheden N322
Vanwege het spoedeisende karakter van de werkzaamheden aan de N322 heeft er slechts ene korte periode gezeten tussen de aankondiging en de werkzaamheden zelf. Vanzelfsprekend zijn de hulpdiensten op de hoogte gebracht van de omleidingsroute die door provincie en gemeente zijn bepaald. Dit antwoorden GS op vragen van de CDA-statenfractie over dit onderwerp.

14. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bernheze voor het uitbreiden van een bedrijfswoning Schaapsdijk 34 en het oprichten van en eetzaaltje en overdekt terras Schaapsdijk 36 te Loosbroek; de gemeente Geertruidenberg voor de sloop en herbouw van het verzorgingstehuis de Riethorst, 30 woningen, sloop en nieuwbouw van een woonvoorziening voor autische jongeren en het realiseren van een parkeerkelder op het terrein van verzorgingstehuis; de gemeente Zundert voor verplaatsing/nieuwvestiging boomkwekerij, Ostaayensebaan (ongenummerd).

Gedeputeerde Staten hebben een aanwijzing ex art. 3.8 lid6 WRO, afgegeven voor bestemmingsplan 'Kern Klundert, eerste herziening, gemeente Moerdijk

---- --