Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort ­ woensdag 16 december 2009

Gemeente blijft ambitieus als het gaat om klimaat

Amersfoort heeft de ambitie om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Om het goede voorbeeld te geven wil de gemeente dat de eigen organisatie in 2011 CO2 neutraal is. Daarvoor is een 'klimaatactieplan' opgesteld dat ervoor zorgt dat in de periode 2009 tot 2012 de hoeveelheid CO2 uitstoot met 25 kton per jaar wordt verminderd. Om in 2030 CO2 neutraal te worden is een extra inspanning nodig om de uitstoot tot 40 kton per jaar terug te brengen. Met de activiteiten in het klimaatactieplan wil de gemeente ervaring opdoen en aan de hand daarvan de koers verder aanscherpen om het gewenste doel te bereiken.

In het klimaatactieplan liggen de accenten voor de gemeente bij de eigen bedrijfsvoering, de invulling van de voorbeeldfunctie en het stimuleren van handelen door burgers en bedrijven van de gemeente. In de eigen organisatie houdt de gemeente voortdurend rekening met de klimaatdoelen: van de eigen inkoop tot het meenemen van klimaat in beleidsplannen, handhaving en toezicht. Een van de genoemde doelen voor de eigen organisatie is 100% duurzaam inkopen in 2011.

Naast aandacht voor het klimaat in de eigen organisatie zoekt de gemeente naar manieren om inwoners en bedrijven te stimuleren, faciliteren en ondersteunen bij hun activiteiten die bijdragen aan CO2 reductie. Zo zijn met de woningbouwcorporaties al afspraken vastgelegd in een convenant, worden bijeenkomsten voor bedrijven georganiseerd waar kennis en ervaring wordt gedeeld en nieuwe coalities ontstaan. In 2010 gaat een grote campagne in de stad van start gericht op energiebesparing in de bestaande bouw. En is er een duurzaamheidslening ingesteld met lage rente. De focus voor het klimaatbeleid in Amersfoort ligt de komende jaren:
* bij de eigen organisatie, inclusief schoolgebouwen;
* bij het benutten van kansen in grote nieuwbouwprojecten en
* bij de aanpak van bestaande woningbouw en bedrijven. Daarnaast blijft de gemeente zich inzetten voor betere doorstroming van het verkeer en het stimuleren van openbaar vervoer.

Het benutten van duurzame energie is ook een van de maatregelen die eraan bijdragen om energieneutraal te worden. De gemeente maakt een masterplan om 'koude warmte opslag' mogelijk te maken. Verder worden komend jaar zonnepanelen op het dak van het stadhuis geplaatst. Voorts lopen studies naar de mogelijkheden van gebouwgebonden windenergie en naar de kansen voor het benutten van biomassa.

Noot voor de redactie,