Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 december 2009

Meer binding tussen autochtone en allochtone Amersfoorters

De afgelopen tien jaar is er in Amersfoort grote vooruitgang geboekt op het gebied van integratie: minder schooluitval, meer contacten tussen autochtone en allochtone Amersfoorters, een stijging van de arbeidsparticipatie en positievere beeldvorming over allochtonen. Dat blijkt uit de evaluatie van het integratiebeleid 2006-2009 'Bouwen aan binding'.

De beleidsperiode van het integratiebeleid loopt eind 2009 af. Daarom zijn de resultaten van dit beleid geëvalueerd. Hoewel het door de landelijke media lijkt dat de situatie van allochtonen is verslechterd en de relatie tussen autochtoon en allochtoon problematisch is, blijkt in Amersfoort door alle inzet juist vooruitgang te zijn geboekt. De interetnische contacten in Amersfoort namen toe van 40% naar 49% en de beeldvorming verbeterde. Ook zijn de verschillen op het gebied van arbeidsdeelname tussen allochtonen en autochtonen kleiner geworden en is het percentage allochtone jongeren dat zonder diploma van school gaat, gedaald met 8%.

Blijvend bouwen aan binding
Naast de successen die geboekt zijn, blijven de uitdagingen groot. Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor de komende twee jaar te blijven bouwen aan binding. Aan de vier speerpunten uit het integratiebeleid 'bevorderen arbeidsparticipatie', 'voorkomen voortijdig schoolverlaten', 'criminaliteitspreventie' en 'sociaal- culturele integratie en beeldvorming' voegt de gemeente 'participatie door inburgering' als vijfde speerpunt toe. De gemeente wil het actief burgerschap van alle Amersfoorters versterken en de sociale weerbaarheid van Amersfoort vergroten.

Noot voor de redactie,