Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 16 december 2009

Partij voor de Dieren wil bouwstop geiten- en schapenhouderijen

ARNHEM - De Partij voor de Dieren Gelderland dient vandaag een voorstel in voor een bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen. Vorige week werd bekend dat ook in Gelderland op geitenhouderijen dicht bij woonkernen, dieren besmet zijn met de Coxiellabacterie, en dat als gevolg daarvan in Gelderland vermoedelijk enkele honderden mensen Q-koorts hebben gekregen.

In Brabant hebben de Provinciale Staten ook besloten tot maatregelen in verband met deze ontwikkelingen. In Gelderland zijn volgens het CBS méér geitenhouderijen dan in Brabant. Het aantal dieren is weliswaar iets minder, maar aanzienlijk, en stijgt de laatste jaren sterk. Gelderland is na Brabant de tweede provincie qua aantal geiten, besmettingen en ziekteverschijnselen.

De Partij voor de Dieren Gelderland stelt voor om aan te sluiten bij het voorbereidingsbesluit in Brabant, en een opdracht aan Gedeputeerde Staten van Gelderland te geven voor de voorbereiding van maatregelen op het gebied van de ruimtelijke ordening en het milieu. Tijdens deze voorbereidingsperiode van maximaal zes maanden geldt dan een bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen.

---




Ingezonden persbericht