Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 december 2009

Inwoners van heel Amersfoort krijgen aansluiting glasvezel

Gemeente Amersfoort en het bedrijf Glashart gaan in vier jaar tijd heel Amersfoort op het glasvezelnetwerk aansluiten. Vandaag worden de handtekeningen gezet voor de aansluiting van Amersfoort op het glasvezelnetwerk. De aanleg van het glasvezelnetwerk is een belangrijk stimulans voor de economische, maatschappelijke en sociale ontwikkelingen van de stad.

Wethouder Arriën Kruyt laat weten dit een gedenkwaardig moment te vinden. ,,We gaan beginnen met het aansluiten van de hele stad op glasvezel. Amersfoort is de tweede stad die geheel op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten. Glasvezel is toekomstbestendig, hiermee is Amersfoort klaar voor die toekomst.'' Wethouder Kruyt en regiomanager Jan Griffioen van Glashart hebben met het tekenen van de overeenkomst het startschot gegeven voor de aanleg van glasvezel, dat een supersnelle verbinding biedt.

Open netwerk
In ongeveer vier jaar tijd worden 55.000 woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het gaat om een volstrekt open netwerk waarop alle aanbieders van internet, digitale tv en telefonie hun diensten kunnen aanbieden. Dankzij diverse bewonersinitiatieven uit Vathorst, Nieuwland en Kattenbroek zijn er al ruim 18.000 woningen met een glasvezelaansluiting, deze worden uiteindelijk ook aangesloten op het netwerk van Glashart Amersfoort.

Graafwerkzaamheden
Medio februari 2010 starten de eerste ploegen van Glashart in de wijken Kattenbroek, Randenbroek en Schuilenburg met de aanleg van in totaal 500.000 meter glasvezel in Amersfoort. Om de glasvezelkabels aan te leggen moeten straten en trottoirs gedeeltelijk geopend worden. Bewoners ontvangen ruim voor aanvang van de werkzaamheden een informatiepakket en een brief van Glashart waarin staat aangegeven wanneer de graafwerkzaamheden in hun straat plaatsvinden.

Noot voor de redactie,