Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 16 december 2009

SER-Advies provinciaal arbeidsmarktbeleid "Oost-Nederland aan de slag" aangeboden aan gedeputeerden

Bedrijfsleven Oost-Nederland roept provincies op tot actief arbeidsmarktbeleid

Ook de economie in Oost-Nederland is door de wereldwijde economische crisis zwaar getroffen. De komende jaren zullen de effecten daarvan op diverse fronten zichtbaar blijven. Een belangrijke consequentie is de forse stijging van de werkloosheid met als gevolg, dat grote groepen mensen mogelijk structureel buiten het arbeidsproces komen te staan. Voor de sociale partners, die zijn vertegenwoordigd in SER Gelderland en SER Overijssel, is deze ontwikkeling aanleiding geweest om aan de provincies Gelderland en Overijssel advies uit te brengen over de essentiële rol die de provincie moet vervullen in het kader van arbeidsmarktbeleid en de verbeteringen die daarin nog mogelijk zijn. Was tot voor een jaar geleden nog het motto Alle hens aan dek om de participatiegraad te verhogen, thans zal het motto moeten zijn Oost-Nederland aan de slag om met elkaar de problemen, die op ons af komen, te lijf te gaan.

Het is volgens SER Overijssel en SER Gelderland van essentieel belang dat de provincies structureel arbeidsmarktbeleid (blijven) voeren. Goed arbeidsmarktbeleid - investeren in mensen ­ is bevorderlijk voor de structurele ontwikkeling van de regionale economie en zal verdere maatschappelijke problematiek (jeugdproblematiek) als gevolg van conjuncturele ontwikkelingen en recessie voorkomen. Arbeidsmarktbeleid heeft daarmee belangrijke voorwaardelijke functies voor provinciale kerntaken op het terrein van regionale economie, onderwijs en zorg.

SER Gelderland en SER Overijssel vragen de provinciebesturen inspanningen voor de arbeidsmarkt in Oost-Nederland voort te zetten en zo mogelijk te intensiveren. Het gezamenlijke SER Gelderland/SER Overijssel-advies bevat daartoe een aantal concrete aanbevelingen. Ook als de economie weer aantrekt zal arbeidsmarktbeleid een van de prioriteiten van de provincies moeten zijn. De leden van provinciale staten worden gevraagd dit beleid te ondersteunen en hun invloed aan te wenden om er voor te zorgen dat het provinciaal arbeidsmarktbeleid ook in de volgende coalitieperiode hoog op de politieke agenda blijft staan.

Vanochtend is het advies met de titel "Oost-Nederland aan de slag" aangeboden door de voorzitter van SER Gelderland, de heer R.W. Heinen, aan de voorzitter van de commissie Mobiliteit en Economische Zaken van de provinciale staten, de heer J. Houwers en aan de gedeputeerde arbeidsmarktbeleid, de heer C. Verdaas. Vanavond zal, voorafgaand aan de Provinciale Statenvergadering in Overijssel, het advies worden aangeboden door de voorzitter van SER Overijssel, de heer A. Peters, aan de voorzitter van de commissie Economie, Mobiliteit en Bestuur, de heer J. Blom en aan de gedeputeerde Economie, Toerisme en Arbeidsmarkt, mevr. C. Abbenhues.




Ingezonden persbericht