GroenLinks

Van Middelkoop en Hirsch Ballin hollen informatierecht van de Kamer uit


16 december 2009

GroenLinks roept de ministers Hirsch Ballin en Van Middelkoop voor een spoeddebat naar de Tweede Kamer, omdat zij hun informatieplicht aan de Kamer niet nakomen. GroenLinks vraagt al maanden om nadere inlichtingen over een vermeende Nederlandse militaire betrokkenheid bij een standrechtelijke executie in Afghanistan in 2002. De ministers trachten de Kamer af te schepen met als argument dat hier mogelijk in de toekomst strafrechtelijk onderzoek naar moet worden gedaan. GroenLinks neemt hier geen genoegen mee.

GroenLinks respecteert dat de regering terughoudend is met het geven van inlichtingen aan de Kamer als er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Maar dat is nu niet het geval. Het is bovendien zeer onwenselijk als de regering in de toekomst bij alle gevoelige onderwerpen de Kamer informatie zou kunnen weigeren, omdat daar mogelijk ooit onderzoek naar wordt gedaan. Het informatierecht van het parlement wordt dan uitgehold, aldus GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

De standrechtelijke executie kwam in het nieuws toen het radioprogramma Argos daar dit jaar enkele uitzendingen aan wijdde. SP en D66 steunen het verzoek van GroenLinks om een spoeddebat.

Mariko Peters