Gemeente Capelle a/d IJssel

Het college van burgemeester en wethouders vergadert elke week op dinsdag en bij een uitgebreide agenda op vrijdag. In het nieuws uit het college verschijnt een selectie van besluiten van het college. Op 15 december zijn de volgende besluiten genomen:

15-12-2009
Gemeente helpt basisscholen met subsidie voor binnenmilieu basisscholen

De gemeente Capelle aan den IJssel gaat basisscholen helpen om subsidie aan te vragen voor de verbetering van hun binnenmilieu. In september 2009 besloot het kabinet om ca. ¤ 100.000.000, - beschikbaar te stellen voor deze rijksregeling. Voor Capelle is een budget beschikbaar van ¤ 366.091,-. Uit een meting die in 2008 gedaan is, bleek dat in een aantal Capelse basisscholen het binnenmilieu voor verbetering vatbaar is.

De voorwaarde om een aanvraag in te mogen dienen, is een cofinanciering is van 40% van de kosten. In overleg met de schoolbesturen van het GPO-WM (Gereformeerd Primair Onderwijs West-Nederland) hebben de schoolbesturen van De triangel en De cirkel toegezegd dit geld voor hun rekening te nemen. De verdeling van het subsidiebedrag vindt op verzoek van de schoolbesturen plaats op basis van het aantal te verbeteren lokalen.

De subsidieaanvraag is na ondertekening van de gemeente en de schoolbesturen bij het ministerie van OCW ingediend.

15-12-2009
College behoudt Capelse Jeugdraad

Na een pilot van twee jaar heeft het Capelse college van B&W besloten de Capelse Jeugdraad (CJR) voort te zetten. Uit een evaluatie blijkt dat de CJR erg succesvol is en goed functioneert.

De CJR verzette in twee jaar tijd veel werk en bracht 22 adviezen uit. De CJR is hiermee een belangrijk orgaan om beleidsdoelen als jeugdparticipatie en jeugdinformatie te behalen. Daarnaast werden diverse activiteiten georganiseerd zoals de PreParty's ontvangen alle Capelse jongeren het blad 'spraakwater', gemaakt door de CJR. Tevens werd Capelle aan den IJssel tweede in de landelijke strijd om de 'Jong Lokaal Bokaal': dé prijs voor gemeenten die jongeren laten meedoen, meedenken en meebeslissen.

15-12-2009
Waarschuwing gemeente: geef geen geld aan World2Care4!

De gemeente heeft meldingen binnengekregen van oplichting door de Stichting World2Care4. Deze stichting wilde in Capelle collecteren van 20 december tot en met 26 december 2009 en van 25 april tot en met 1 mei 2010. De in april afgegeven collectevergunning is inmiddels ingetrokken en de politie en gemeentelijke handhavers controleren in deze periodes extra streng op collectanten van World2Care4.

Het Capelse college besloot dat de Stichting niet mag collecteren omdat er signalen binnen zijn gekomen dat World2Care4 zich niet bezighoudt met de doelstelling waarvoor zij zich zegt in te zetten: het helpen van jongeren. De gemeente kreeg tot twee keer toe een telefoontje dat World2Care4 in verband bracht met oplichting. De stichting is gevraagd om aanvullende informatie te verstrekken, maar dit leverde niets op. De pogingen die gedaan zijn om de stichting te bereiken - per telefoon en aangetekende brief - liepen op niets uit. Daarnaast blijkt het bankrekeningnummer van een persoon te zijn en niet van de stichting. Het College raadt de bevolking dan ook met klem af om geld te geven aan deze stichting, die ook op de website van Radar genoemd wordt.