Gemeente Tilburg

Persbericht
16 december 2009

Rechter doet 22 december uitspraak over gunning contracten hulp bij huishouden

Gemeente Tilburg stelt alles in het werk om continuïteit hulp te garanderen

Op 15 december was het kort geding over de voorlopige gunning voor hulp bij het huishouden in Tilburg. De uitspraak van de rechter wordt uiterlijk 22 december verwacht. Pas daarna kan de gemeente Tilburg contracten sluiten met zes organisaties. Die gaan hulp bij het huishouden leveren voor 1.024 Tilburgse klanten, die gekozen hebben voor een zogenoemde voorziening in natura. Dat is hulp bij het huishouden door iemand die in dienst is van een organisatie.

Het is op dit moment niet duidelijk welke organisaties in 2010 de hulp bij het huishouden gaan leveren. Wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn): "Dat betekent dat ik de onzekerheid die klanten hebben op dit moment helaas nog altijd niet kan wegnemen. Maar we stellen alles in het werk om de continuïteit in de zorg voor de klanten zo goed mogelijk te waarborgen."

Aanbesteding

De aanbesteding voor hulp bij het huishouden was nodig vanwege een wetswijziging die op 23 juni 2009 is goedgekeurd. Direct daarna is de gemeente Tilburg gestart met de aanbestedingsprocedure. Half november 2009 maakte de gemeente de voorlopige gunning bekend aan de partijen die een offerte hadden ingediend. Omdat Thebe in beroep ging tegen de voorlopige gunning, moest de gemeente Tilburg de contracten uitstellen.

Drie keuzes

Bij hulp bij het huishouden 1 gaat het om hulp bij het poetsen bij mensen die zelf prima kunnen aangeven wat er moet gebeuren. Zij kunnen kiezen tussen een alfacheque, een persoonsgebonden budget of een voorziening in natura. Zo'n 1.900 klanten hebben gekozen voor de alfacheque. Zij kunnen terecht bij 18K, die bemiddelt bij het vinden van een alfahulp. Zo'n 250 personen hebben een persoonsgebonden budget waarmee ze zelf hulp inkopen. Klanten met alfacheques of een persoonsgebonden budget hebben geen last van de uitgestelde contracten. Ook de klanten die een indicatie hebben voor hulp bij het huishouden 2 (hulp met poetsen en bij het regelen van het huishouden) hebben daar geen last van.

---