Ingezonden persbericht


Red het Groot Dictee der Nederlandse Taal!

Dicteeliefhebbers komen in actie tegen eventuele stopzetting

De website Deventerdictee.nl, ooit een plaatselijk begonnen website en inmiddels een omvangrijk landelijk platform van dictee-enthousiastelingen, is een grootscheepse landelijke actie begonnen om het Groot Dictee der Nederlandse Taal op televisie te houden. De steunbetuiging volgt op uitspraken van Philip Freriks, die afgelopen week in het Radio 1-programma 'Dit is de dag' vreesde voor de toekomst van het Groot Dictee.

De twintigste editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op 16 december (vanavond) is mogelijk de laatste uitzending. De netmanager van Nederland 1, Marcel Peek, overweegt het programma volgend jaar te schrappen. Presentator Philip Freriks, die met het achtuurjournaal stopt, wil echter wel het dictee blijven presenteren. Of zijn bijzondere stem te horen blijft, hangt af van besluiten die "in de achterkamertjes van het mediapark worden genomen", aldus Freriks, "het Groot Dictee wankelt." Deze uitspraken deed hij in het Radio 1-programma 'Dit is de dag'.

In een poging om de NPS op andere gedachten te brengen, begint Deventerdictee.nl op de vermoedelijk allerlaatste dag van uitzending met de handtekeningactie: 'Red het Groot Dictee der Nederlandse Taal!' Alle liefhebbers van de Nederlandse taal worden opgeroepen om op de site een digitale handtekening te zetten, zodat 'Hilversum' kan worden overtuigd van het belang van het programma, dat jaarlijks een miljoen mensen aan de buis kluistert en dat de correcte spelling van de Nederlandse taal stimuleert.

Dat dit nodig is blijkt trouwens wel uit de tekst op de site van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal zelf (zie: http://grootdictee.nps.nl/page/uitzending?jaar=2009 ). Er staan fouten op als Staten Generaal - dit moet mét koppelteken - en spellingstoets - moet zonder tussen-s.