Ingezonden persbericht


Aandacht voor huisdieren
tijdens kou en feestdagen

Utrecht, 16 december 2009

De Dierenbescherming vraagt huisdierbezitters extra op hun dieren te letten met de kou en de feestdagen. Bij vrieskou en sneeuw, maar ook met Kerstmis en Oud en Nieuw, hebben de dieren extra zorg nodig. Daarom geeft de Dierenbescherming een aantal wintertips.

Honden
Het is gevaarlijk om honden zomaar op het ijs te laten. Ze zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs betrouwbaar is. Daarnaast bestaat het gevaar van uitglijden, met soms ernstige blessures tot gevolg. Honden zijn gek op spelen in de sneeuw, maar mogen geen sneeuw eten. Van sneeuw krijgen zij maagklachten. Tijdens een winterse wandeling is het belangrijk dat honden flink in beweging blijven, zodat ze niet te veel afkoelen. De poten van honden hebben in de winter veel te verduren. Met name als het kwik onder nul zakt, hebben zij extra bescherming nodig. Bij extreme kou zijn de voetzooltjes minder veerkrachtig. De eigenaar kan ze insmeren met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts, zodat wondjes worden gedicht en de zooltjes verhard. Pekel is niet goed voor hondenpoten, ook hiervoor kunnen de poten worden ingesmeerd.

Katten
Katten hebben een hekel aan kou. Het liefst liggen ze de hele dag bij de verwarming. Buiten gaan ze creatiever om met het zoeken naar een warme slaapplaats. Dit kan de schuur zijn van de buren, maar ook onder de motorkap van de auto. Zorg dat het kattenluikje werkt, zodat de kat naar binnen kan en niet elders hoeft te overnachten. Klop op de motorkap, voordat u de auto start, zodat de kat tijd heeft om te vertrekken.

Konijnen en knaagdieren
Konijnen en knaagdieren kunnen ziek worden door tocht. Ook grote temperatuurverschillen kunnen funest zijn. Daarom is het van belang te zorgen voor een goede standplaats van het hok. Verplaats het hok nooit ineens van een koude naar een warme ruimte (of andersom). Zet het hok nooit boven de verwarming of dicht bij een andere hittebron. Het nachthok moet tocht- en waterdicht zijn. De wind mag het hok niet in blazen. Zorg voor extra stro, waar het konijn zich lekker in kan nestelen. Geef konijnen extra hooi en goed groenvoer. Leg bijvoorbeeld andijvie in het hok en niet in de ren, omdat het dan bevriest. Ververs het drinkwater regelmatig, zodat het niet kan bevriezen. Cavia's hebben meer belang bij een warme omgeving dan konijnen. Hou ze dan ook bij voorkeur binnenshuis.

Hobbyvee
Hobbydieren (paarden, geiten, schapen etc.) zijn bestand tegen de winter zolang ze voldoende kwaliteitsvoer en water krijgen. Een hobbydier dat gewend is buiten te zijn kan tegen vorst. Wel is het van belang dat het dier voldoende beschutting heeft tegen vorst, wind en neerslag Helaas is het een afdak in het weiland niet wettelijk verplicht. Wel houdt de Dierenbescherming in de gaten dat dieren een goede verzorging en een droge ligplaats hebben. Als mensen dieren buiten zien staan die er slecht uitzien, zeer mager of ziek lijken of geen droge ligplaats hebben, doen ze er goed aan de Dierenbescherming te waarschuwen (0900 - 202 12 10). Dit geldt ook als aan ijs in de drinkbak gelikt is, wat wijst op dorst.

Vijverdieren
Een tachtig centimeter diepe en goed onderhouden vijver mag gerust dichtvriezen zolang er waterplanten aanwezig zijn. Bestaat het risico dat de hele vijverinhoud bevriest, dan moeten de vissen van tevoren uit de vijver worden gehaald. Is het al te laat en moet er een wak worden gemaakt, dan is het belangrijk dat dit op een voor de vissen veilige manier gebeurt. De enige goede methode is door een ketel met kokend water langzaam door het ijs te laten zaken. Als de eigenaar een wak slaat of het ijs overgiet met kokend water, is de kans groot dat de vijverbewoners worden gedood.

Kerstmis
Bij het aanbrengen van kerstversiering binnen of buitenshuis, is het belangrijk op te letten dat deze geen gevaar vormt voor dieren. Gevaren zijn dat dieren de versiering opeten of zich eraan bezeren. Dennennaalden zijn giftig voor huisdieren, dus zet de etensbak nooit onder de kerstboom. Ook kerststerren en -rozen zijn giftig. Omdat katten en honden graag door het huis rennen, is het verstandig de kerstboom vast te zetten met visdraad. De draden zijn bijna onzichtbaar en de boom staat steviger. Hang breekbare kerstversiering en snoepgoed bovenin de boom. Dieren kunnen ziek worden van snoep, vooral chocola is erg gevaarlijk voor honden. In engelenhaar zit glasvezel, dus hang dat liever niet in de boom. Let ook op met het plaatsen van kaarsen. Een hond kan kwispelend langs de kaars lopen en daardoor zijn staart verbranden. Er bestaan glazen kokers die u om de kaarsen heen kunt zetten. Daarmee behoudt u het licht en de warmte zonder dat uw hond of kat zich brandt. Hetzelfde geldt voor de open haard: zet er altijd een scherm voor. Met de feestdagen wordt er lekker en vooral veel gegeten. Geef echter nooit 'menseneten' aan honden of katten. De kans is groot dat ze moeten overgeven en dat is wel het laatste waarop u tijdens het kerstdiner zit te wachten. Wilt u toch een lekker feestmaal voor uw hond of kat bereiden? De dierenspeciaalzaak verkoopt genoeg verantwoorde alternatieven.

Oud en Nieuw
Veel katten en honden zijn bang voor de knallen van vuurwerk. Er bestaan cursussen die een huisdier van vuurwerkangst af kunnen helpen. Ook is er de 'vuurwerk-CD' met daarop oefeningen en instructies honden en katten aan knallen te laten wennen. Een andere tip is om honden en katten om 12 uur pas eten te geven. Ze hebben dan erge honger en minder aandacht voor de knallen. Zorg dat het kattenluik op slot zit en ramen en deuren gesloten blijven, zodat dieren niet kunnen wegrennen en verdwalen. Laat uw huisdier bovendien voorzien van een identificatiechip. Mocht het dier toch verdwalen, dan is het via deze chip makkelijk te herenigen met de eigenaar.