Ingezonden persbericht


VO-raad tegen aanpassen kerndoelen voortgezet onderwijs "Homoseksualiteit als kerndoel is symboolpolitiek"

Utrecht, 16 december 2009 - De VO-raad is tegen het voornemen van een dreigende Kamermeerderheid om de kerndoelen van het voortgezet onderwijs aan te passen en scholen zo te verplichten aandacht te schenken aan homoseksualiteit. Voorzitter van de VO-raad, Sjoerd Slagter: "Scholen besteden continu aandacht aan maatschappelijke thema's zoals homoseksualiteit, alcoholmisbruik, overgewicht of mediawijsheid. De aanpassing van de kerndoelen is symboolpolitiek en leidt er in de praktijk niet toe dat leerlingen (en docenten) het thema beter kunnen bespreken."

De kerndoelen van het onderwijs beschrijven thema's waar scholen aandacht aan moeten besteden. Bijvoorbeeld dat leerlingen respect moet worden bijgebracht voor elkaars opvattingen en leefwijzen. Veel scholen vullen dit in met lessen over onder andere homoseksualiteit en seksuele weerbaarheid. Aangezien het voor scholen niet verplicht is deze specifieke invulling geven, willen de meeste oppositiepartijen homoseksualiteit opnemen in de kerndoelen. Het ziet er naar uit dat de een meerderheid van de Tweede Kamer morgen voor dit voorstel gaat stemmen. Sjoerd Slagter: "De kerndoelen dreigen daardoor een enorme opsomming te worden van alle maatschappelijke problemen."

De VO-raad is tegen aanpassen kerndoelen voortgezet onderwijs. De aanpassing van de kerndoelen is een vorm van symboolpolitiek die er in de praktijk niet toe zal leiden dat leerlingen (en docenten) het thema beter kunnen bespreken. Bovendien hebben scholen in het voortgezet onderwijs met de overheid afgesproken dat ze zich in de komende jaren vooral op de kern van het onderwijs richten, zoals het verbeteren van het taal- en rekenniveau, voldoende onderwijstijd en voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Als de Tweede Kamer aandacht voor homoseksualiteit gaat verplichten, gaat dat ten koste van andere lessen, bijvoorbeeld rekenen.

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Hoofd afdeling Communicatie




Ingezonden persbericht