GroenLinks in de Europese Unie

Waar de Verenigde Naties tekort zijn geschoten in de organisatie, bieden de Denen nog enigzins troost

KOPENHAGEN, 16 december 2009 - Nu het besluit van de UNFCCC om de NGO's niet meer toe te laten in het Bella Centre heeft de Deense regering besloten een alternatieve top te organiseren in Kopenhagen. Deze alternatieve locatie moet de chaos die is ontstaan rond het conferentiecentrum weer een beetje in banen gaan leiden. Vanaf morgenochtend 8 uur is het Forum Kopenhagen geopend voor iedereen die voor een NGO geaccrediteerd is. In het Forum zijn directe videoverbindingen met het klimaattop en alle faciliteiten die de NGO's nodig hebben.

Europarlementariër Bas Eickhout zou uiteraard liever de NGO´s binnen het centrum hebben: "Er zijn bijvoorbeeld wetenschappers die via NGO-accreditatie op de conferentie zijn. Zij helpen de ontwikkelingslanden met het doorrekenen van voorstellen of het opstellen van juridische documenten. De oplossing die de Denen bieden komt aan dit soort problemen niet tegemoet, maar het beter dan niets. Morgen mogen nog maar 1.000 vertegenwoordigers binnen, vrijdag slechts 90. Zij zouden dan vanuit hotelkamers of internetcafé´s hun invloed gaan uitoefenen en dat is onwerkbaar. Wanneer zij gezamenlijk een ruimte hebben waar zij gehoord kunnen worden maakt dat hun geluid sterker. Waar de Verenigde Naties tekort zijn geschoten in de organisatie, bieden de Denen nog enigzins troost."

GroenLinks doet verslag van de Klimaattop in Kopenhagen via www.kopenhagenreport.nl. Ook vanavond is er een chat via de Twitter met Kees Vendrik.

Dirk van den Bosch
Persvoorlichting




GroenLinks in de Europese Unie