Gemeente Utrecht

Opdracht ontwerp P+R Hooggelegen naar architectenbureaus in Rotterdam en Utrecht

Op basis van een doordachte visie en een spectaculair schetsontwerp is aan de samenwerkende architectenbureaus KCAP uit Rotterdam en JHK uit Utrecht de opdracht verleend voor de nieuw aan te leggen stadspoort P+R Hooggelegen. Beide bureaus kregen de opdracht van de gemeente na een Europese aanbestedingsprocedure. De visie van beide bureaus voor P+R Hooggelegen gaat uit van twee gebouwen die in samenhang maar ook afzonderlijk kunnen worden gerealiseerd. KCAP en JHK maken gebruik van een origineel en flexibel concept om de gebruikers snel en veilig door de gebouwen te leiden.

Stadspoort P+R Hooggelegen komt te liggen aan de oostzijde van de rijksweg A2, direct ten noorden van het Marinus van Tyrusviaduct (het Taatseviaduct). Stadspoort Hooggelegen is meer dan alleen een P+R. Het is een 3e generatie P+R, die parkeren combineert met een comfortabele overstap op het openbaar vervoer en geschikt wordt voor duurzame shuttles. Commerciële voorzieningen die aansluiten bij de behoeften van de potentiële gebruikers van de P+R krijgen hun plaats in het gebouw, zodat het gemak van de P+R voor de reizigers nog groter wordt.

Voorlopig ontwerp
KCAP en JHK maken nu eerst een voorlopig ontwerp voor Stadspoort P+R Hooggelegen. Dit voorlopig ontwerp is naar verwachting begin 2010 beschikbaar voor inspraak en besluitvorming.

De aanleg van P+R Hooggelegen vindt gefaseerd plaats. Het is de bedoeling om in 2011 de eerste fase op te leveren met 1.000 parkeerplaatsen. De tweede fase met nog eens 1.000 parkeerplaatsen is voorzien in de periode 2012-2015.

Programma P+R
P+R Hooggelegen is onderdeel van het programma P+R, een deelprogramma van het programma Bereikbaarheid en Luchtkwaliteit. Het doel van het programma is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de bereikbaarheid op peil te houden. Om dit te bereiken wil de gemeente onder andere het aantal auto's dat de stad in rijdt verminderen en het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. Daarom investeert Utrecht in nieuwe Stadspoorten met P+R aan de rand van de stad en in aansluitend openbaar vervoer van hoge kwaliteit. De locatie voor P+R Hooggelegen is dan ook zo gekozen, dat gebruikers direct kunnen overstappen op de HOV-lijn tussen Leidsche Rijn en Utrecht Centraal.