Gemeente Rotterdam

16 december 2009

Centraal verzamelpunt maakt zoeken naar verloren fiets makkelijker

Rotterdam opent Fietspunt

Eigenaren die hun fiets kwijt zijn kunnen vanaf vandaag online op zoek naar hun fiets. Rotterdam opent met ingang van vandaag de deuren van het Fietspunt Rotterdam aan de Schuttevaerweg, een centraal verzamelpunt voor fietsen. Alle verwijderde en gevonden fietsen uit de gemeente zijn vanaf nu op één adres terug te vinden, fysiek en via een zoekmachine op internet. Volgens wethouder Hans Vervat (Verkeer en Vervoer) levert het Fietspunt Rotterdam niet alleen een prima bijdrage aan het schoonhouden van de stad, maar stimuleert het ook het fietsgebruik en kan het Fietspunt een belangrijke rol spelen in de aanpak van fietsdiefstal. Daarnaast levert het Fietspunt een bijdrage aan de werkgelegenheid. Jaarlijks leidt het verzamelpunt zo'n tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot fietsenmaker. Samen met een aantal andere steden gaat Rotterdam het concept Fietspunt verder uitwerken tot een landelijke database.

Het Fietspunt Rotterdam is een centraal punt voor alle fietsen die worden verzameld door de gemeente (Stadstoezicht) en politie. Hiervoor werden de opgehaalde fietsen op verschillende locaties ondergebracht. Binnen het Fietspunt registreert de Roteb de fietsen in een database en controleert daarbij samen met de politie op diefstal. De database is aangesloten op een online zoekmachine op www.rotterdam.nl/fietspunt. Hierdoor kunnen eigenaren hun verloren fietsen sneller terugvinden.

Volgens wethouder Hans Vervat (Verkeer en Vervoer) levert het Fietspunt Rotterdam een belangrijke stap op weg naar een prettige en veilige fietsstad: "We investeren in Rotterdam in verschillende voorzieningen voor fietsers. Ondermeer door nieuwe en betere fietsroutes en het creëren van meer fietsparkeerplekken in het centrum. Veel zogenaamde zwerffietsen leggen nu oneigenlijk beslag op de capaciteit van veel stallingplekken, een doorn in het oog van veel Rotterdammers die hun fiets willen parkeren. Ook is het voor veel mensen onduidelijk waar ze navraag kunnen doen bij een vermiste fiets. Dit centrale verzamelpunt moet daar verandering in brengen, zodat straks iedereen die zijn fiets kwijt is, online zijn fiets kan opzoeken en kan terughalen. Daarnaast levert het Fietspunt een prima bijdrage aan het schoonhouden van de stad", aldus wethouder Hans Vervat (Verkeer en Vervoer).

De opening van het fietspunt past in de doelstelling van de gemeente om fietsers meer de ruimte te geven in de stad. Rotterdam investeert niet alleen in nieuwe en betere fietsroutes en een betere doorstroming voor de fiets, maar vooral ook in meer parkeerplekken in het centrum, waar mensen veilig hun fiets kunnen plaatsen. Rotterdam breidt komende jaren het aantal fietsparkeerplaatsen in het centrum fors uit. Tot de zomer van 2010 wordt het aantal stallingplaatsen op straat met ruim 2200 plaatsen uitgebreid. Komende tijd krijgen fietsers er nog extra parkeerplekken bij. Totaal komen er in de omgeving van het Centraal Station bijna ongeveer 7000 fietsparkeerplekken bij. De afgelopen jaren werden er per jaar zo'n 8000 fietsen verwijderd uit de buitenruimte, omdat ze verkeerd of gevaarlijk geparkeerd stonden, langer dan vier weken onbeheerd waren achtergelaten in een aangewezen gebied ('weesfietsen') of als wrak werden aangemerkt. De capaciteit van stallingen bij het Centraal Station wordt voor ongeveer 15% ingenomen door deze 'wees' fietsen en fietswrakken.

Fietsen die bij het Fietspunt binnenkomen worden voor een bepaalde periode bewaard. Fietswrakken worden zo'n twee weken bewaard, goede fietsen 13 weken. Daarna worden de fietsen hergebruikt of opgeknapt en aangeboden aan de fietsenvakhandel.