Nieuw-Vlaamse Alliantie


Federale regering loopt aan leiband van ABVV en PS (16/12/09)

N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon en Kamerlid Sarah Smeyers gaan akkoord met de verlenging van de tijdelijke werkloosheid voor bedienden en ze hebben er ook alle begrip voor dat er gezocht wordt naar een betere bescherming van de arbeiders en op termijn naar een beter statuut voor hen. Maar ze hebben toch een aantal fundamentele punten van kritiek op de werkwijze van de regering:
1. "Hoe kun je straks nog onderhandelen met vakbonden en werkgevers, wat altijd geven en nemen van beide kanten is, als je eerst één partij al van alles geeft zonder dat ze daarvoor in ruil een tegenprestatie moeten leveren?" Jan Jambon begrijpt dan ook de woede van de werkgevers.

2. Dit is een bom onder het sociaal overleg: de federale regering kiest eenzijdig de kant van de vakbonden. Alweer zegeviert de PS in deze regering. De PS laat trouwens zelf fijntjes weten dat het hun voorstel is dat het hier gehaald heeft. Wat doet Open Vld feitelijk nog in die regering?

3. Sarah Smeyers heeft de indruk dat het ABVV blijkbaar meer geïnteresseerd is in een goede ontslagpremie voor haar leden dan in het behoud van zo veel mogelijk jobs. "Dat is een onverantwoordelijke houding die de toekomst van de sociale zekerheid voor de hele samenleving in het gevaar brengt. Wij roepen het ACV op om hier niet in mee te stappen en de rol van een moderne vakbond te spelen."

Auteur:
Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be