Nieuw-Vlaamse Alliantie


Memorial wint Sakharov-prijs Europees parlement (16/12/09)

Het Europees Parlement reikte vandaag de jaarlijkse Sakharovprijs uit. De prijs, vernoemd naar de Russische fysicus, dissident en nobelprijswinnaar Andrei Sacharov (1921-1989) en uitgereikt sinds 1988, beloont individuen of organisaties die streven naar de verdediging van mensenrechten en fundamentele vrijheden, met name het recht op vrije meningsuiting. De laureaat dit jaar is het Russische Memorial, een niet-gouvernementele organisatie die de waarheid over de politieke repressie in de voormalige Sovjetstaten wil bevorderen. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels wijst erop dat daarmee alle mensenrechtenverdedigers in Rusland een hart onder de riem wordt gestoken.

De toekenning van de Sakharovprijs aan de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, en in het bijzonder aan haar voortrekkers Lyudmila Alexeyeva, Oleg Orlov und Sergey Kovalev, stuurt een sterk en hoognodig signaal naar Rusland. De overtredingen in het land blijven legio: door de overheid gestuurde media, onvermogen van politie en justitie, onderdrukking van de oppositie enzovoort. De lijst van vermoorde journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten groeide de laatste jaren in onrustwekkend tempo.

Frieda Brepoels: "Het is onze fractie in het Europees Parlement geweest die Memorial heeft voorgedragen voor de prijs. De verslechterende mensenrechtentoestand in Rusland is immers reden voor grote bezorgdheid. Mijn gedachten gaan nu vooral uit naar Anna Politkovskaya, Natalia Estemirova en al diegenen die een verschrikkelijke prijs hebben betaald voor hun inzet en verdediging van de mensenrechten in Rusland."

De uitreiking is ook een signaal naar de Europese Unie zelf. Met de Sakharovprijs wil het Europees Parlement benadrukken dat mensenrechten moeten worden beschouwd zijn als één van de peilers van het Europese continent. "Jammer genoeg is de EU niet altijd even rechtlijnig in het verdedigen van de mensenrechten. Ook in het steeds machtigere Rusland heeft de Unie mensenrechtenverdedigers te weinig gesteund. De moordenaars van Anna Politkovskaya en Natalia Estemirova moeten nog steeds worden opgespoord en berecht. Een schrijnend bewijs van de Russische werkelijkheid", aldus nog Brepoels.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu