Gemeente Rotterdam

16 december 2009

Bouw 2501 woningen gestart, woningbouwproductie draagt bij aan werkgelegenheid

Woningbouwproductie Rotterdam op peil ondanks crisis

In Rotterdam is in 2009 de bouw van 2501 nieuwe woningen gestart. Rotterdam weet daarmee de woningbouwproductie op peil te houden. Landelijk gezien wordt ongeveer 50% van de geplande bouwprojecten gerealiseerd, in Rotterdam is dat tussen de 80-90%. De woningbouwproductie van 2009 is hoger dan die van 2008, toen van 2165 woningen de eerste paal werd geslagen. Dat heeft wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) vandaag bekend gemaakt op de jaarlijkse planpresentatie.

Wethouder Hamit Karakus: 'Ondanks de crisis starten we de bouw van meer woningen dan vorig jaar. Dat is in belangrijke mate te danken aan de afspraken die ontwikkelaars, corporaties, bouwers en gemeente met elkaar maakten. De erfpachtmaatregel van de gemeente en de stimuleringsregeling van minister van der Laan hebben hier voor een groot deel aan bijgedragen.' De verschillende gestarte nieuwbouwprojecten dragen ook bij aan de werkgelegenheid. Wethouder Karakus: 'De projecten die in 2009 gestart zijn, zijn goed voor bijna 7.500 mensjaren aan werk, voornamelijk aan de onderkant van de arbeidsmarkt.'

Stimuleringsregeling van het Rijk

De stimuleringsregeling van het Rijk draagt ook bij aan het starten van woningbouwprojecten in Rotterdam. In de eerste tranche zijn vijf projecten gehonoreerd en, zoals de voorwaarde van het Rijk was, gestart voor 1 januari 2010. In de tweede tranche heeft Rotterdam voor de bouw van 1487 woningen ¤ 10,6 miljoen toegekend gekregen. De projeccten uit de tweede tranche moeten starten voor 1 juli 2010.

Doorstart projecten

De stimuleringsregeling en de erfpachtmaatregel van de gemeente geven een duw in de rug voor woningbouwprojecten die nog moeten starten, maar helpt ook bij projecten die stil zijn komen te liggen door de gevolgen van de kredietcrisis. De Reigers, Linea Nova, het Centrumplan IJsselmonde en Calypso hebben met behulp van deze maatregelen een doorstart kunnen maken.

Woningbouwopgave Rotterdam

De doelstelling van het college is te starten met de bouw van 3200 woningen per jaar. In 2008 werd gestart met 2165 woningen, in 2006 en 2007 met respectievelijk 3373 en 3407 woningen. Over de hele periode is 89% van de doelstelling gehaald.



Gemeente Rotterdam