EU EC Enterprise


Werkgelegenheid en sociale zaken - Werkloosheidsbestrijding - 15/12/2009


Nu de economie zich begint te herstellen, kunnen de EU-landen de crisismaatregelen weer afbouwen. De vraag is natuurlijk hoe snel dat moet gebeuren.

De huidige recessie is de zwaarste sinds de Tweede Wereldoorlog. De meer dan 4 miljoen banen die het voorbije decennium in Europa waren gecreëerd, zijn alweer verloren gegaan. En aangezien de werkloosheid nog toeneemt, zij het in een lager tempo, zullen eind 2010 naar verwachting 7,5 miljoen Europeanen zonder werk zitten.

Maar het had nog veel erger kunnen zijn. Volgens een vandaag verschenen EU-rapport is de werkloosheid niet zo snel gestegen als op grond van de dalende productie werd verwacht. Volgens het rapport zijn de ergste klappen voor de arbeidsmarkt opgevangen door een combinatie van crisismaatregelen en financiële steun van de EU.

Toen de economische crisis in Europa losbarstte, namen de meeste landen maatregelen om massaontslagen te voorkomen. In sommige landen konden meer werklozen aanspraak maken op een uitkering. In andere werden de salarissen bevroren, vooral onder ambtenaren. En in veel landen werd extra geld uitgetrokken voor bedrijven die hun werkgevers korter wilden laten werken om ontslagen te voorkomen.

Volgens het rapport hebben die maatregelen tienduizenden banen gered. Maar het ging eigenlijk om tijdelijke maatregelen. Nu de economie zich begint te herstellen, waarschuwt de Commissie de EU-landen: als de maatregelen niet worden afgeschaft, kan dat de economie ondermijnen en de banengroei afremmen.

Volgens het verslag zouden de sterkste economieën de subsidies en andere werkgelegenheidsmaatregelen nu geleidelijk moeten afschaffen en moeten overgaan tot hervormingen op de lange termijn voor meer flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt.

In sommige landen zijn de problemen nog niet geweken, bijvoorbeeld omdat het begrotingstekort hoog is opgelopen door de pogingen om de economie te redden. Die landen raadt de Commissie aan om niet alleen mensen aan het werk te houden, maar ook banen te creëren. Werklozen moeten immers zo snel mogelijk opnieuw aan de slag. Maar in de landen waar de meeste banen verloren zijn gegaan, is het natuurlijk volkomen gerechtvaardigd om de huidige maatregelen nog even te behouden, zo voegt de Commissie eraan toe.

Het rapport wordt nu voorgelegd aan de Europese ministers van werkgelegenheid, die werken aan een nieuw Europees plan voor banen en groei. De huidige aanpak, de "Lissabonstrategie", loopt af in 2010.