Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 16 december 2009

Zadkine zwaar teleurgesteld in aanbesteding inburgering Rotterdam

Vandaag maakte de Gemeente Rotterdam bekend dat bij de voorlopige gunning van de aanbesteding Taal en Participatie roc Zadkine voor het overgrote deel buiten de boot is gevallen. Gevolg hiervan is dat Zadkine in 2010 drie miljoen euro minder krijgt dan ten opzichte van 2009 en in 2011 zelfs 7 miljoen euro minder. Dit betekent concreet een vermindering van 70 % ten opzichte van de huidige situatie.

Van Vlodrop, voorzitter van het College van Bestuur van Zadkine:" We zijn zeer teleurgesteld over deze desastreuze uitkomst. Het is voor ons onbegrijpelijk. In juli nog heeft Zadkine op dringend verzoek van wethouder Grashoff van Rotterdam een aanvullend contract getekend voor 700 extra inburgeringstrajecten voor 2009-2010. Ook is afgelopen maanden ter voorbereiding van de aanbesteding een groot aantal intentieverklaringen getekend met partners in de stad."

Redenen van afwijzingen zouden liggen op het terrein van de gestelde kwalitatieve criteria, zoals het hebben van voldoende netwerken en verankering in de stad. Zadkine is echter van oudsher een sterk met Rotterdam verankerde instelling, die overal in de wijken van de stad opleidingslocaties heeft. "Zadkine Educatie is eind juni nog dringend gevraagd om trajecten voor Gemeente Rotterdam uit te voeren. Omdat de realisatie van inburgeringsvoorzieningen achterbleef bij de oorspronkelijk taakstelling van het rijk vond de gemeente het nodig om het aantal trajecten bij de roc's uit te breiden", licht Van Vlodrop toe."Amper twee maanden later voldoen we blijkbaar niet meer aan de gestelde eisen. Onverklaarbaar wat mij betreft. Het lijkt erop dat niet verder is gekeken dan de formele regels.

Vanwege het wegvallen van deze opdrachten van o.a. de Gemeente Rotterdam komen in de loop van 2010 direct en indirect banen op het spel te staan. Gelukkig heeft de Gemeente Rotterdam oog voor gevolgen in personele zin en wil het samen met Zadkine werken aan een oplossing.

EINDE PERSBERICHT