Universiteit Twente

17-12 EIT ICT Labs wint Europese race om innovatie van ICT

Nederlandse deelnemers zijn Philips, de drie technische universiteiten en Novay

Eindhoven, 17 december '09 - Het Europese Instituut voor Innovatie & Technologie (EIT) in Boedapest heeft EIT ICT Labs uitgekozen om Europa een leidende rol in informatie- en communicatie technologie (ICT) te bezorgen. EIT ICT Labs is een consortium van bedrijven, technische universiteiten en onderzoekscentra in Nederland, Zweden, Finland, Duitsland en Frankrijk. Deze uitverkiezing is een indirect uitvloeisel van het Lissabonakkoord uit 2000, waarin de Europese leiders afspraken om de Europese Unie tot de meest concurrerende en innovatie kenniseconomie van de wereld te maken.

Het EIT stelt gedurende zeven jaar, met mogelijkheid tot verlenging, maximaal 22 miljoen euro per jaar beschikbaar aan het consortium, dat zelf een veelvoud van dit bedrag bijeen moet brengen. Het geld zal worden besteed aan onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en het naar de markt brengen van innovatieve ICT-producten en -diensten. Andere doelstellingen zijn versnellen van de groei van spin off-bedrijven, aantrekken van internationaal toptalent en in het algemeen bevorderen van economische groei en werkgelegenheid.

EIT ICT Labs is een netwerk dat vijf fysieke locaties telt. In Nederland is dat de High Tech Campus Eindhoven. De andere locaties zijn Berlijn, Helsinki, Parijs en Stockholm. De Nederlandse deelnemers in het consortium zijn Philips, het Nederlands Instituut voor Research naar ICT (NIRICT) - waarin al het ICT-onderzoek van 3TU, het samenwerkingsverband van de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente is ondergebracht - en Novay, het vroegere Telematica Instituut. De Nederlandse bijdrage aan het consortium wordt gecoördineerd door de Twentse hoogleraar Peter Apers.

Innovaties in de ICT zullen sneller gecreëerd en getest worden, zodat de tijd tussen innovatie en beschikbaarheid op de markt sterk wordt verkort. Academische opleidingen worden vanaf het begin gecombineerd met diepgaande kennis van industrieel onderzoek en ontwikkeling en innovatie, zodat professionals ook ondernemende vaardigheden ontwikkelen. Ook worden multidisciplinaire netwerken gevormd van onderzoekers en ingenieurs met economen, sociale wetenschappers en industrieel ontwerpers. Het netwerk van de vijf co-locaties biedt de mogelijkheid om innovaties beter af te stemmen op een brede Europese markt. De alomtegenwoordigheid van ICT en de groei van zowel aantal als soorten toepassingen leidt er immers toe dat veel mondiale vraagstukken van tegenwoordig alleen zo werkelijk aangepakt kunnen worden.


Noot voor redacties