Gedeeltelijke vrijspraak voor Novum


AMSTERDAM, 20091216 -- Het gerechtshof in Den Haag heeft Novum Nieuws vanmorgen gedeeltelijk vrijgesproken van computervredebreuk. Niet alleen de stellingen van het Openbaar Ministerie maar ook die van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) zijn daarmee gedeeltelijk ongegrond gebleken. De zaak dateert uit 2004 en lijkt ook met de uitspraak van vanmorgen nog niet tot een einde te zijn gekomen.

Het volledige arrest is op dit moment nog niet beschikbaar of bekend bij Novum. Het is de verwachting dat het arrest in de komende week wel beschikbaar zal worden. Dan zal ook meer bekend worden over de argumentatie van het hof.

Algemeen directeur Bram Bloemberg van Novum is niet tevreden met de uitspraak van het hof. "Gehele vrijspraak had meer voor de hand gelegen. De gedeeltelijke vrijspraak is in ieder geval erkenning voor het gevoerde verweer. Ontluisterend vond ik het om tijdens de procesgang te moeten zien dat door ANP aangedragen getuigen tot drie keer toe verschillend en tegenstrijdig over dezelfde feiten hebben verklaard."

Op het moment dat het arrest beschikbaar is zal Novum, in samenspraak met haar advocaat, bepalen welke vervolgstappen worden genomen. Het instellen van cassatie ligt voor de hand.