Ingezonden persbericht

Amsterdam, 6 december 2009

Jur Naessens Muziekprijs pakt uit tijdens 5e editie

Finalisten jubileumeditie strijden om 15.000 euro prijzengeld - wo 16 december - Bimhuis

Drie finalisten van de Jur Naessens Muziekprijs 2009 (Project Wildeman, Duo Mares en Troost/Calixto) strijden komende woensdag 16 december in het Amsterdamse Bimhuis om de hoofdprijs van 10.000 euro. Naast een 2e en 3e prijs van elk 2.000 euro, wordt er een publieksprijs uitgereikt van 1.000 euro. Radio4 presentator Hans van de Boom loodst publiek en finalisten door de zinderende avond.

De Jur Naessens Muziekprijs is een van de grotere muziekprijzen in Nederland én de enige aanmoedigingsprijs voor jonge musici die openstaat voor alle muziekgenres. De prijs richt zich op muzikale avonturiers met een overtuigend en eigenzinnig muziekproject.

DE FINALISTEN

'Beating Hollow' door Jan Willem Troost (cello) en Samir Calixto (dans/choreografie)
De performance 'Beating Hollow' gebruikt de compositie 'Ugubu' van de Zuid-Afrikaanse componist Hans Huyssen voor de ontmoeting tussen een cellist en een danser. De performance gaat over lichamelijkheid versus betrokkenheid, een spel tussen elkaar raken en beteugelen. De danser is muziek geworden en de musicus is dans geworden.
'Volume Nuevo+' door Duo Mares: Esra Pehlivanli (altviool) en Marko Kassl (accordeon)
Dit onalledaagse duo maakt, naast de altviool en accordeon, gebruik van elektronica. De manipulatie van geluid en videobeeld, in samenwerking met een acteur/danser, geeft hen de mogelijkheid sterk uiteenlopende klankwerelden te creëren. Voor het project is een speciale 'e-accordion' ontwikkeld in samenwerking met STEIM (Studio for Electro-Instrumental Music) in Amsterdam.
Project Wildeman (Robin Block, Maarten Vinkenoog, Sven Hamerpagt en Milan Mes)
Een eigenzinnig cross-over project op basis van poëzie, muziek en theater. Het project vertolkt de belevenissen van de Wildeman in de moderne stad. Soms is de insteek minimalistisch en ritmisch, met djembé, gitaar of enkele stemmen, dan weer sferisch en uitgesponnen, met trompetsalvo's, dromerige samples en ontregelende soundscapes.

De Jur Naessens Muziekprijs bestaat sinds 2000 en beleeft dit jaar zijn vijfde editie. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen violist Oene van Geel en de groep Villa Sonora. Naamgever van de prijs is de in 2007 overleden Jur Naessens, die zich tijdens zijn leven op velerlei manieren heeft ingezet voor de ontwikkeling en ondersteuning van jonge musici en hun nieuwe initiatieven.

MEER INFORMATIE

http://www.jnmprijs.nl
De finale is op woensdag 16 december 2009, 19.30 uur, Bimhuis Amsterdam. Entree 15 euro.
Kaarten via http://www.bimhuis.nl of T 020- 7882188.

----------

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht