Ingezonden persbericht

vrijdag 11 december

Opening Ondergronds Uitkijkpunt Rokin woensdag 16 december

Uniek inkijkje in bouwput Rokin

Vanaf donderdag 17 december kan iedereen van zeer nabij de bouw van het toekomstige metrostation Rokin van de Noord/Zuidlijn volgen. Woensdagavond 16 december wordt namelijk het ondergrondse Uitkijkpunt geopend door wethouder Hans Gerson, verantwoordelijk voor de Noord/Zuidlijn.

Vanaf het 8 meter diepe Uitkijkpunt krijgen de Amsterdammers een uniek inkijkje in de enorme bouwput van metrostation Rokin en de wereld van de Noord/Zuidlijn. Op het platform kunnen bezoekers met al hun zintuigen ervaren hoe een ondergronds station wordt gebouwd.

Reusachtige M

De ingang van het Uitkijkpunt wordt gemarkeerd door een reusachtige M (van Metro) op het Rokin bij tramhalte Spui, een kunstwerk ontworpen door beeldend kunstenaar Frank Mandersloot en Verburgh Hoogendijk architecten. Het transparante karakter van de M sluit aan bij de openheid die projectorganisatie Noord/Zuidlijn wil uitstralen.

Looproute

Op weg naar het Uitkijkpunt, via een looproute door de toekomstige ondergrondse fietsenstalling, zijn er filmpjes en foto's te zien over de bouw van station Rokin. Ook zijn er foto's te zien van de archeologische vondsten die in de bodem zijn gedaan bij het uitgraven van het station.

Station Rokin

Het station wordt ondergronds 195 meter lang en boven de grond 286 meter. Het station wordt tot 26,5 meter diepte uitgegraven, zodat het spoor uiteindelijk op -21,5 meter onder NAP kan worden aangelegd. In totaal zal ongeveer 130.000 m3 grond worden weggehaald. Station Rokin zal in de toekomst dagelijks door zo'n 52.500 passagiers worden gebruikt. Het station zal ook een parkeergarage en een fietsenstalling herbergen.

Openingstijden

Het Uitkijkpunt is geopend van woensdag t/m zondag van 15.00 - 19.00 uur (kinderen onder de 12 jaar alleen onder begeleiding). Er mogen maximaal 30 personen tegelijk ondergronds verblijven. Het Informatiecentrum Noord/Zuidlijn aan het Stationsplein 7 organiseert op woensdag en vrijdag rondleidingen. Meer informatie en aanmelding via www.noordzuidlijn.amsterdam.nl