Erasmus Universiteit Rotterdam

Studieprijs Praemium Erasmianum voor historica Wieke Vink

Proefschrift over Surinaams-Joodse gemeenschap in de prijzen

Wieke Vink heeft voor haar proefschrift Creole Jews. Negotiating Community in Colonial Surinam de Studieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum gekregen. De Stichting kent jaarlijks maximaal vijf Studieprijzen toe voor bijzondere proefschriften op het gebied van de geesteswetenschappen en de maatschappij- en gedragswetenschappen. De dissertatie van Vink werd geselecteerd uit 29 voordrachten. De Studieprijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 3.000 en een oorkonde.

Wieke Vink promoveerde in oktober 2008 bij prof.dr. A.A. van Stipriaan Luïscius en werd voorgedragen door de Faculteit Historische en Kunstwetenschappen. Belangrijk criterium voor de bekroning van de dissertatie is het bredere belang van het boek voor andere wetenschappelijke disciplines. Ook werd de casusoverstijgende behandeling van het onderwerp gewaardeerd. Op donderdag 17 december 2009 reikt dr. Martijn Sanders, voorzitter van de Stichting Praemium Erasmianum, in Amsterdam de prijzen uit.

In haar proefschrift Creole Jews: Negotiating Community in Colonial Suriname beschrijft Wieke Vink de geschiedenis van de Surinaams-Joodse gemeenschap. Zij gaat uitgebreid in op de veranderingen die de Joodse gemeenschap in Suriname de afgelopen 350 jaar doormaakte, en wat dit deed met het sociaal-culturele bewustzijn van haar verschillende leden en de beleving van een Surinaams-Joodse identiteit. Vink onderzocht de conflicten en identiteitsvragen die gepaard gaan met veranderende gemeenschapsgrenzen, tegen de achtergrond van een samenleving die steeds creoolser werd. Ze deed dit op basis van verschillend archiefmateriaal, zoals de archieven van de Joodse gemeenten en het gouvernementsbestuur van Suriname, en divers biografisch materiaal.