KRO

Nieuwe korte jeugdfilm 'Gewoon geluk'

Uitzenddatum: 17/12/2009

Op donderdag 17 december wordt door de KRO op Z@PP de korte jeugdfilm ´Gewoon Geluk´ uitgezonden. In deze film hoopt het Surinaamse meisje Stacy van haar vader voor haar tiende verjaardag een supergroot cadeau te krijgen, maar als vader steeds vaker moet overwerken ontdekt Stacy dat hij aan gokspellen meedoet. Hoe kan zij een groot cadeau krijgen als hij al het huishoudgeld vergokt?

Sinds Stacy's moeder is overleden, woont zij samen met haar vader Alwin in een flatje in een grote stad. Door de week is Stacy's vader druk met werk, de weekeinden is hij er wèl voor haar. Ze doen dan van alles samen. Voor Stacy maakt het niet uit wat, het samenzijn met haar vader is voor haar voldoende. Alwin gaat steeds vaker naar de bingo. Dit vindt Stacy niet leuk. Is het voor de gezelligheid of is hij op zoek naar geluk? Stacy denkt het laatste omdat hij een groot cadeau voor haar tiende verjaardag wil kopen, dat heeft hij haar beloofd. Hij heeft wel iets kleins zei hij, maar Stacy wil een groot cadeau. Jasmin krijgt immers ook een groot cadeau als ze tien wordt.

Als Alwin zelfs op de dag van haar verjaardag naar de bingo moet omdat hij ervan overtuigd is dat die dag hem geluk gaat brengen is Stacy erg teleurgesteld. Het idee dat hij dan terugkomt met iets groots zet haar over haar teleurstelling heen. Omdat haar vader er nog niet is kan Stacy zich moeilijk overgeven aan haar feestje, dat inmiddels in volle gang is. Als dan ook Jasmin vraagt wat ze van haar vader heeft gekregen en waar hij is, is ze het zat. Ze rent naar buiten, naar de bingohal. In de overvolle bingohal brult ze dat ze helemaal geen groot cadeau hoeft. Bodyguards zetten haar buiten neer. In stilte loopt ze terug naar huis. Plotseling hoort ze achter zich haar vader. Hij omarmt haar, haalt een envelopje uit zijn zak en geeft haar een gouden sieraad. Een klein medaillon van haar moeder. Haar moeder wilde dat zij die zou krijgen op haar tiende verjaardag. En zo wordt haar tiende verjaardag toch nog een echt feest. Met haar oma, Jasmin en haar moeder, wat vriendinnetjes. En met haar vader, die gelukkig weer de weekenden voor haar vrijhoudt.

De film is het kinderfilm debuut van regisseur Dave Schram, die eerder succesvollejongerenfilms regisseerde als ´Lover of loser´ en ´Radeloos´ en producent was van kinderfilms als ´Kruimeltje´ en ´Pietje Bell´.

Het scenario werd geschreven door Jeanine Cronie in het kader van het korte jeugdfilm project ´Kind & Kleur´. Een samenwerking tussen omroepen en het Mediafonds.

Gewoon Geluk, donderdag 17 december om 11.15 uur bij de KRO op Z@pp/Ned.3