Vrije Universiteit Amsterdam

De Berrettini-tak


* Startdatum: 17-12-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: De Berrettini-tak


* Spreker: J.P.W. Don Griot


* Promotor: prof.dr. M.J.P.F. Ritt


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Als medisch student leer je dat het gevoel in de handpalm wordt verzorgd door twee zenuwen, de nervus medianus en de nervus ulnaris. Het grensvlak tussen beide zenuwen zou gelegen zijn in het midden van de ringvinger. Dit blijkt echter maar ten dele juist te zijn. Uit het proefschrift van Peter Don Griot blijkt dat een klein zenuwtakje in de handpalm tussen beide zenuwen, ook wel de Berrettini-tak genoemd, ervoor kan zorgen dat er een wisselende overlap is tussen deze gebieden.

In twee anatomische studies keek Don Griot naar de incidentie, het verloop en de locatie van deze verbindingstak. Hiermee kon een gevarenzone in de hand worden bepaald die van belang is bij bepaalde operaties in de hand. Ook keek hij naar het vezelverloop van deze Berrettini-tak. Hierbij vond hij twee nieuwe anatomische varianten. Naast anatomisch onderzoek keek Don Griot of deze tak kon worden aangetoond met behulp van sensibiliteitsonderzoek bij patiënten met een doorsnijding van de nervus ulnaris of nervus medianus. In een andere studie bestudeerde hij met behulp van neurografie, een soort elektrisch geleidingsonderzoek, de aanwezigheid van de Berrettini-tak.

Uit de studies van Don Griot blijkt dat deze verbindingstak bij 80-90% van de mensen voorkomt en verklaart waarom patiënten met een carpaal tunnel syndroom (een beklemming van de nervus medianus) af en toe ook lasten kunnen hebben van tintelingen in de pink.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam