Vrije Universiteit Amsterdam

Tronies, baardmannen en hondenkoppen


* Startdatum: 17-12-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Tronies, baardmannen en hondenkoppen. Noord-Hollandse boekdecoratie uit de derde-orde-conventen aangesloten bij het Kapittel van Utrecht (ca. 1434-1480). Een
kunsthistorisch-codicologisch onderzoek naar aanleiding van een Legenda aurea van 1450 uit Amsterdam


* Spreker: H.M. Hülsmann


* Promotor: prof.dr. I.M. Veldman


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

Margriet Hülsmann onderzocht een groot aantal gedecoreerde handschriften uit de vijftiende eeuw, waarvan de meeste afkomstig zijn uit het noordelijk deel van het graafschap Holland. Zij trok op grond van uitgebreid vergelijkend onderzoek de conclusie dat de decoratie zeer waarschijnlijk afkomstig is uit het Amsterdamse Sint-Paulusconvent.

In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bevindt zich een fraai versierd handschrift met heiligenlevens in een Middelnederlandse vertaling van de zogeheten Legenda aurea van de Italiaanse dominicaan Jacobus de Voragine (hs. 73 D 9). De versiering gaf aanleiding tot de vraag of dit onderdeel van het boek op dezelfde plaats tot stand kwam als de afgeschreven tekst. In het colofon staat namelijk niets over de plaats waar de versiering werd aangebracht. Er staat wel in vermeld dat de tekst in 1450 werd voltooid door broeder Peter, priester in het Sint-Paulusconvent in Amsterdam. Dit klooster was gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal, bij de huidige Waalse kerk. De mannelijke bewoners, tertianen, leefden volgens de zogeheten Derde Regel van St. Franciscus.

De decoratie in dit handschrift wordt onder meer gekenmerkt door enkele opvallende motieven: karikaturale mannenkoppen en profil (tronies), maansikkelvormige koppen met een baardje (baardmannen) en hondenkoppen. Hülsmann onderzocht een groot aantal gedecoreerde handschriften uit de vijftiende eeuw. De decoratie is zeer waarschijnlijk afkomstig is uit het Amsterdamse Sint-Paulusconvent. Tevens bleek dat deze specifieke decoratiestijl zich via mannelijke kopiisten heeft verspreid binnen de kring van derde-orde-conventen en zich daar verder heeft ontwikkeld, en dat een groot aantal boeken terecht kwam in conventen van tertiarissen. Deze vrouwengemeenschappen behoorden tot dezelfde orde en waren eveneens aangesloten bij de overkoepelende kloostervereniging, het Kapittel van Utrecht.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam