Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit

16/12/2009 18:31

Prins Claus Fonds

PRINS CONSTANTIJN REIKT PRINS CLAUS PRIJS UIT

Colombiaanse architect Simón Vélez ontvangt Prins Claus Prijs van EUR 100.000,-

Vanmiddag ontving de Colombiaanse architect Simón Vélez de Grote Prins Claus Prijs uit handen van Prins Constantijn. De prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ. De ceremonie werd bijgewoond door onder meer Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander, Prinses Màxima, Prins Friso en Minister Koenders. Prins Constantijn prees in zijn speech de innovaties van Simón Vélez die van bamboe een modern en duurzaam bouwmateriaal maken.

Simón Vélez is internationaal erkend, en heeft gebouwen ontworpen in onder andere de VS, Duitsland, Mexico, Jamaica en China en is al jaren zeer actief in zijn geboorteland Colombia. Simón Vélez heeft de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal aanzienlijk vergroot door esthetische en technische vernieuwingen. Na zijn studie aan de Universidad de Los Andes in Bogota heeft hij zich geconcentreerd op lokale architectuur en de internationaal heersende modernistische beweging uitgedaagd. Hij heeft nieuwe methodes ontwikkeld om funderingen en daken met bamboe te bouwen. Zijn ontwerpen zijn een mix van lokale tradities, avant-garde technologie en ecologische processen. Simón Vélez verzorgt van 17 tot 19 december diverse lezingen in Nederland o.a. in de Zuiderkerk (Amsterdam) en bij het NAi in Rotterdam.

Tijdens de prijsuitreiking werd bekend gemaakt dat Simón Vélez een ontwerp maakt voor het podium in de Tolhuistuin te Amsterdam Noord. Deze week zal Simón Vélez de eerste schetsen maken voor de bamboeconstructie. De Tolhuistuin bevindt zich op het voormalige terrein van Shell en ligt recht tegenover Amsterdam Centraal Station. Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst steunt het project.

Prins Claus Prijzen

Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caribisch Gebied. Naast de Grote Prins Claus Prijs zijn er tien prijzen ter waarde van EUR 25.000,- per laureaat. Deze prijzen worden in 2010 uitgereikt in de Nederlandse ambassades van de landen waar de laureaten wonen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.princeclausfund.org