KNHS

Gal en Totilas stellen wereldrecord opnieuw hoger 17 december 2009
Edward Gal - Totilas

LONDEN (KNHS) - Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas hebben in het Londense Olympia tijdens de vierde wereldbeker kwalificatiewedstrijd dressuur hun eigen wereldrecordscore nog verder naar boven bijgesteld. Hun nieuwe 'all time high' bedraagt nu 92.300%. "Het was als een sprookje. Ik hoef alleen maar de richting aan te geven en Totilas doet wat ik vraag", meldde Edward Gal na afloop van zijn winnende rit voor een volledig uitverkocht Olympia. Met deze prestatie verhoogde Gal op Britse bodem voor de derde maal in het eerste internationale seizoen van dit paard op de wereldrecordscore in de Kür. In Hickstead scoorde hij 89.40%, in Windsor tijdens het EK bedroeg zijn score 90.750% en nu in Londen 92.300%.

Gal en Moorlands Totilas leverden in de sfeervolle piste een Kür af die op het oog perfect was. De ruimte, de takt en de overgangen, alles was oogstrelend, waarbij Totilas zich in piaffe en passage ook weer swingend door zijn hele lichaam hoog van de grond wist te komen. "Ik heb als ik binnen rijd altijd het gevoel dat Totilas houdt van de attentie die hij in de wedstrijdring krijgt en dat dit voor hem een stimulans is om nog beter zijn best te doen", aldus Gal, die zich daarna haastte te zeggen dat Totilas als paard in het geheel geen sterallures kent en juist heel gemakkelijk is in de omgang. Voorzitter van de jury Stephen Clarke, die ook tijdens het EK in Windsor jureerde: "We dachten in Windsor zo gelukkig te zijn een niveau te mogen zien dat we nog nooit hadden waargenomen, maar vanavond hebben we mogen waarnemen dat Totilas en Gal dat enorme niveau naar een nog hoger plan hebben weten te tillen". Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival, de winnares van 2008 in Londen, eindigde met een hoge score van 82.050% als tweede. "We konden alleen maar in bewondering toekijken, ondanks de hoge score die ik zelf realiseerde", aldus Cornelissen, die wel eens een iets gemakkelijker rit in de Kür heeft gereden. Zo af en toe werd de grote vos Parzival even 'spooky'. "In de Grand Prix, waarin ik ook tweede werd achter Edward voelde Parzival perfect aan. Nu was er af en toe even sprake van spanning, maar die kon ik ook weer laten afvloeien en dat was nog niet zo lang geleden nog onmogelijk", aldus Cornelissen, die zich, gezien de aanvallende wijze van rijden, op voorhand niet bij de zege van Gal had neergelegd. De Brit Carl Hester werd derde met een score van 78.450%. Christa Laarakkers (Winschoten) legde met Ovation op de achtste plaats met een score van 72.200%.

In de tussenstand van de wereldbeker dressuur na vier wedstrijden vinden we maar liefst vijf Nederlanders bij de eerste acht. Cornelissen gaat samen met Gal aan de leiding met een totaal van 35 punten. Van Grunsven (Erp), die dit weekeinde afziet van deelname aan de wedstrijd in Frankfurt omdat haar paard Painted Black iets koorts heeft, staat derde op één punt achterstand. Jeannette Haazen (Neeroeteren B) en Aat van Essen (Heerde) delen samen met de Duitsers Monica Theodorescu en Hubertus Schmidt de vijfde plaats.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.olympiahorseshow.com

Uitslag Kür:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) - 92.300%

2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival (Jazz x Ulft) - 82.050%
3) Carl Hester (Eng) - Liebling II - 78.450% 8) Christa Laarakkers (Winschoten) - Ovation (Cabochon x Apollonios xx) - 72.200%

Uitslag Grand Prix:


1) Edward Gal - Moorlands Totilas - 83.660%
2) Adelinde Cornelissen - Parzival - 81.277%
3) Carl Hester (Eng) - Liebling II - 72.213% 10) Christa Laarakkers - Ovation - 66.085%

Tussenstand wereldbeker:


1) Edward Gal - 35

1) Adelinde Cornelissen - 35
3) Anky van Grunsven (Erp) - 34
5) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - 24
5) Aat van Essen (Heerde) - 24
10) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - 19

foto Edward Gal en Totilas door: www.melissen.net