Gemeente Hilversum

SoZa, Symfora en Versa samen in project Zin!

publicatiedatum: woensdag 16 december 2009
"Als vast werk lukt, zijn dat toch de krenten in de pap"

Sociale Zaken, Symfora Gooi en Vechtstreek en Versa Welzijn werken samen in het programma ZIN! De samenwerking is erop gericht om mensen met een (vermeende) psychische aandoening te helpen weer beter in de maatschappij te functioneren. Deze mensen krijgen een bijstandsuitkering maar kunnen een reïntegratieproject niet altijd aan. Daardoor vallen ze een beetje tussen de wal en het schip. Sinds 2005 is daar echter verandering in gebracht. Cliënten van SoZa met een (vermoedelijke) psychische belemmering gaan samen met hun klantenmanager een gesprek aan met ZIN!

"Zo'n eerste gesprek is echt een persoonlijke overdracht. De klantenmanager is daar altijd bij en dan gaan we met de cliënt praten. Het gaat over allerlei zaken. Wat is je opleiding? Spreek je je familie nog? Heb je andere sociale contacten? Heb je schulden? Kijk, hun belemmering is niet zo groot dat het overlast veroorzaakt, maar ondertussen wel te groot om goed te functioneren op het werk. Daarom zijn er maar weinig mensen die echt naar ze omkijken. Daardoor verliezen ze ook sociale contacten en komen sommigen diep in de schulden." Zo leggen Henk de Niet, programmaleider, en Erica Sterk uit.

"Daar kijken we naar en proberen we samen tot een oplossing te komen. Overigens gebeurt het op vrijwillige basis. De klant moet zelf echt willen. Maar er moet ook overeenstemming zijn tussen de cliënt, klantmanager en trajectbegeleider ZIN! over de te behalen doelstelling.
Wij doen het echt samen."

Doel
Belangrijk bij het gesprek is dat de drie partijen een doel stellen. Wat willen ze bereiken in drie maanden? Dat doel verschilt per persoon. Henk de Niet: "Het gaat ons er niet om ze weer aan het werk te krijgen. Dat gaat soms gewoon niet. Maar we willen deze mensen wel een wat menswaardiger bestaan geven. En dat kan door ze meer te laten participeren in de samenleving. Soms raden we de cliënt aan om toch met een psychiater te praten. Stapsgewijs gaan we dan het probleem aanpakken." Erica Sterk: "Vaak zitten deze mensen al jaren thuis. Daarom bemiddelen wij met organisaties waar ze, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen doen. Dat vinden ze vaak heel leuk. Het geeft ze het gevoel weer nuttig te zijn voor de maatschappij. En heel soms krijgt iemand uiteindelijk vast werk. Zoals gezegd, daar gaat het ons in eerste instantie niet om.
Maar dat zijn wel de krenten in de pap."

Niet makkelijk
Het loopt niet bij iedereen even gemakkelijk en niet iedereen komt weer aan het werk.
Toch merken De Niet en Sterk wel dat hun werk gewaardeerd wordt. "Wij korten niet op uitkeringen als het niet goed gaat. Wij zijn er echt voor hen. Bovendien werken we samen met verschillende andere instanties, zoals GGZ en VersaWelzijn. Iedere drie maanden evalueren we zowel met de klant als met SoZa. Dan bekijken we of we doorgaan en of de doelen zijn bereikt. Door die doelen is er iets om naar te streven en is het extra mooi als de doelen worden behaald. Dan stellen we daarna weer andere doelen. Hoofdzaak blijft dat we iedereen stimuleren om iets van zijn leven te maken. Als iemand die lange tijd heeft thuisgezeten, door onze bemiddeling lid wordt van een biljartclubje, dan hebben we het samen toch goed gedaan!